Ni za obvezno cepljenje

Testiranje za cepljenje? Ni smiselno, pravi Beovićeva

G.G./STA
30. 11. 2021, 18.35
Posodobljeno: 30. 11. 2021, 18.36
Deli članek:

Predsednica posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović meni, da je treba cepljenje proti covidu-19 še bolj približati ljudem inga narediti enostavnega.

Jure Zauneker
Fotografija je arhivska

Opomnila je, da v Evropski uniji potekajo razprave o uvedbi obveznega cepljenja. Razprava je potekala tudi minuli konec tedna na eni od zdravniških konferenc na nivoju Evropske unije. Po njenih besedah je bilo slišati kar nekaj pobud o skupni podpori zdravnikov uvedbi obveznega cepljenja, med tem ko so zdravniki iz držav z dobro precepljenostjo tej ideji nasprotovali, saj se jim ne zdi potrebna.

Beovićeva meni, da bi bila uvedba obveznega cepljenja v Sloveniji korak stran od tega, da bi ljudje končno razumeli pomen cepljenja, ne le proti covidu-19, pač pa tudi proti drugim boleznim.

Na vprašanje, če bi se morali redno testirati tudi cepljeni, je Beovićeva odgovorila, da splošna uvedba obveznega testiranja cepljenih ni smiselna, saj cepljene osebe za covidom-19 zbolevajo manj pogosto, če pa že zbolijo, bolezen večinoma prebolevajo blažje. Vložek v povečano testiranje cepljenih bi bil zato večji kot dobrobit, ki bi jo to testiranje prineslo.

Je pa smiselno, da se posamezniki, tudi če so cepljeni, pred druženjem oziroma zbiranjem testirajo, saj je "to postalo neke vrste olika".