Tragedija družine Đekić iz Splita

Pred leti so mu umorili brata, zdaj je v navalu besa ubil nekdanjo partnerko

R.T.
30. 11. 2021, 20.41
Posodobljeno: 30. 11. 2021, 21.47
Deli članek:

Prebivalce Splita je pretresel umor prodajalke v Lidlu. Morilec je 54-letni Željko Đekić, ki sliši na vzdevek Lika.

STA
Fotografija je simbolična

Sredi belega dne je Đekić vstopil v trgovine in pred šokiranimi kupci z nožem več kot 10-krat zabodel svojo nekdanjo partnerko. Preden jo je zabodel je po navajanju priče, poroča Slobodna Dalmacija, vpil: »Tri mesec mi nisi dovolila, da bi videl otroka!« Nesrečnico so hitro odpeljali v bolnišnico, vendar 44-letnici niso uspeli pomagati.

Đekić je po grozodejstvu poskušal storiti samomor, a so ga s skupnimi močmi ustavili varnostnik in mladeniči, ki so bili v trgovini kot stranke.

Hrvaški mediji so se hitro razpisali o morilcu. Gre za brata Milenka Đekića, ki ga je leta 1996 pred splitsko diskoteko Palladium ubil pripadnik specialne enote policistov Vinko Budiša, ki je bil za strel s pištolo v glavo kaznovan le s štirimi leti in enajstimi meseci zaporne kazni.

Leta 2011 je zaradi Milenkove smrti družina Đekić, po narodnosti Srbi, prejela odškodnino v višini 370.000 kun (49.000 evrov). »Ni denarja, ki bi lahko vrnil našega Milenka. Vzeli so mu življenje, vzeli so ga tudi nam. Postopek ni zaključen, pritožili se bomo, naj presodi višje sodišče,« je takrat novinarjem s srdom razlagal Željo Đekić.

V medijih je bil prisoten še pred petimi leti, ko je opozarjal na deložacije stanovalcev barak, ki so bile v lastništvu Hrvaških železnic. Nikoli doslej pa ni imela z njim opravka policija.