Zdaj tudi uradno

Posebna komisija ugotovila, da je Katja umrla zaradi cepljenja

S.R./J.P.
30. 11. 2021, 11.11
Posodobljeno: 30. 11. 2021, 14.03
Deli članek:

Predstojnik območne enote NIJZ Maribor Zoran Simonovič je danes predstavil ugotovitve posebne komisije, ki je proučevala smrt 20-letne Katje.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Zoran Simonovič je potrdil, da je komisija soglasno ugotovila, da je bila smrt Katje posledica cepljenja s cepivom Janssen.

Simonovič je kot koordinator komisije pojasnil, da je bila ta sestavljena iz petih članov, in sicer treh zdravnikov klinikov (nevrologa, infektologa in internista) ter zdravnice farmakologinje in njega samega, ki je sodeloval kot predstavnik epidemiološke stroke. Pojasnil je, da so proučili vso zdravstveno dokumentacijo bolnice, vključno z dokumentacijo od trenutka, ko je bila sprejeta na ljubljansko nevrološko kliniko, kot tisto od njene osebne zdravnice. Katja je umrla zaradi sindroma tromboze s trombocitopenijo, ki je posledica cepljenja, kar je komisija zdaj tudi uradno potrdila. Po njegovih navedbah so bili izpolnjeni vsi kriteriji za postavitev te diagnoze. Komisija je zaključila tudi, da v času pred cepljenjem ni bilo ugotovljenih stanj, ki bi lahko vplivala na potek težav po cepljenju. »Kot rečeno, komisija je soglasno ugotovila, da je bila v tem primeru ta povezanost med cepljenjem s cepivom Janssen in tragičnim zapletom, pojavom tega sindroma, gotova,« je dejal ter dodal, da je bilo zdravljenje v bolnišnici ustrezno, a je bolnica vseeno umrla. V imenu vseh članov komisije je svojcem tragično umrle Katje izrekel sožalje.

Redek pojav

Borut Štrukelj, redni profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo, je uvodoma povedal, da je bila Katja z enim odmerkom cepiva Janssen cepljena 16. 9. 2021. Njegova serijska številka je bila XE393.

Ob tem je pojasnil, da je bila za omenjeno vektorsko cepivo opravljena ena največjih kliničnih študij, in sicer je v njej sodelovalo 27.000 udeležencev. Dodal je, da je cepljenje z vektorskimi cepivi lahko povezano z zelo redkim pojavom tromboze skupaj s trombocitopenijo. Pogostost je ocenjena na manj kot 1 na 10.000. V Združenih državah Amerike, kjer je to edino vektorsko cepivo, so v skupini žensk, starih med 30 in 37 let, zabeležili pojavnost 1 na 300.000.

V Evropski uniji so porabili 16 milijonov odmerkov cepiva Janssen. V povezavi s cepljenjem so dokazali šest smrti.

Razen na izrecno zahtevo

Minister za zdravje Janez Poklukar je sporočil, da bo posvetovalni skupini za cepljenje predlagal, naj se v Sloveniji dokončno ustavi cepljenje s tem cepivom, razen na izrecno zahtevo posameznika. Ali bo podobna usoda doletela tudi cepivo proizvajalca AstraZeneca, je odvisno od stroke.