Različica omikron

Strokovnjaki svarijo pred pretirano paniko, pri njih zaenkrat ne gorijo alarmi

S.R.
30. 11. 2021, 10.42
Posodobljeno: 30. 11. 2021, 13.10
Deli članek:

Po razmeroma paničnem odzivu sveta na vest o novi različici sars-cov-2, ki se ponaša z zavidljivim številom mutacij na S-proteinu, so se včeraj s pozivom k treznosti oglasili južnoafriški znanstveniki, ki so o različici omikron prvi poročali.

Profimedia
Potniki na letališču v Cape Townu, kjer je zaradi novih omejitev držav po svetu odpovedanih vse več letov.

Znanstveniki po vsem svetu še vedno proučujejo, kaj kombinacija mutacij pomeni za same značilnosti virusa, pri čemer bodo ključni tudi podatki s terena, kar pa terja čas.

V delih Južne Afrike, zlasti v gosto naseljeni provinci Guateng, kjer se nahajata tudi najbolj naseljeno mesto Johannesburg in gospodarsko središče Pretorija, se sicer srečujejo s porastom števila okužb, a tamkajšnji strokovnjaki opozarjajo, da k temu najverjetneje prispeva več dejavnikov, ne zgolj različica omikron. Po njihovih navedbah je še precej prezgodaj, da bi lahko govorili o višji stopnji nalezljivosti ali višjem tveganju za hospitalizacijo oziroma hud potek bolezni. Delež pozitivnih testov se je v zadnjem obdobju sicer precej povišal, a je južnoafriška strokovnjakinja za nalezljive bolezni Michelle Groome opozorila, da je to povezano s porastom števila okužb na gosto naseljenem območju. Kot je dodala, razpoložljivi podatki kažejo, da je število potrjenih primerov v Južni Afriki glede na število prebivalstva še vedno manjše kot v številnih evropskih državah.

Stopnja umrljivosti se ni povečala

»Preprosto nimamo dobrih, zanesljivih podatkov o kliničnih znakih, a zaenkrat nimamo nobenih znakov za alarm,« je dejal eden od vodilnih epidemiologov v državi Salim Abdool Karim. Po njegovih navedbah vse kaže, da so obstoječi načini zdravljenja covida-19 učinkoviti tudi v primeru te različice, da pa še nimajo dovolj podatkov, da bi lahko sodili o učinkovitosti zdravljenja z monoklonskimi protitelesi, ki pa jih v Južni Afriki za zdravljenje uporabljajo le redko.

Waasila Jassat iz južnoafriškega inštituta za nalezljive bolezni je ob tem pojasnila, da so v zadnjih nekaj tednih sicer zabeležili »strmo rast« števila hospitaliziranih, a da to število še vedno ostaja razmeroma nizko. Ob tem je poudarila, da se stopnja umrljivosti ni povečala. Dodala je še, da je največ novih okužb v starostni skupini do 35 let, a da so hospitalizacije najpogojtejše pri starejših od 65 let in zelo mladih otrocih.

Cepiva

Medtem so na Nizozemskem ugotovili, da je različica omikron tam prisotna že dlje časa, kot so sprva predvidevali. Omikron so namreč odkrili še pri dveh vzorcih, ki so jih na Nizozemskem vzeli 19. in 23. novembra, poroča STA. Trenutno preučujejo stike okuženih, da bi lahko ugotovili razsežnost širjenja te različice.

Je pa danes za pretres na finančnih trgih poskrbel izvršni direktor farmacevtske družbe Moderne Stephane Bancel, ki je opozoril, da njihovo cepivo proti covidu-19 proti omikronu verjetno ne bo tako učinkovito kot proti delti. »Menim, da bo učinkovitost občutno nižja, a ne vem, za koliko, saj moramo počakati na podatke,« je pojasnil v intervjuju za časnik Financial Times. Po njegovih navedbah so vsi znanstveniki, s katerimi je govoril, mnenja, da »to ne bo dobro.« Številni strokovnjaki so sicer prepričani, da bo cepljenje še vedno učinkovito v primeru preprečevanja hujšega poteka bolezni. Pri Moderni sicer tako kot pri Pfizerju in BioNTechu že delajo na različici cepiva, ki bo učinkovito proti omikronu.

Kot je sicer na današnji novinarski konferenci poudaril redni profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj, se je še vedno »absolutno smiselno« cepiti s tretjim odmerkom oziroma v primeru tistih, ki še vedno oklevajo, prvim odmerkom trenutno razpoložljivih cepiv proti covidu-19. Pojasnil je, da je ta S-protein, s katerim se virus pripne na našo celico, zelo »velik protein. In vsi tisti, ki smo se cepili s katerim koli cepivom, imamo še vedno veliko pokritost s protitelesi.« Dejal je sicer, da z vsako novo različico oziroma novo mutacijo nekaj teh protiteles »odpade.« Kar zadeva različico omikron, v zvezi s katero na fakulteti za farmacijo nenehno prejemajo nove podatke, je kot zanimivost navedel, da mutacije, ki jih je sicer veliko, v veliki meri niso prisotne v tistem, delu, »kjer bi mogoče pričakovali, da bo prišlo do popolne neučinkovistosti cepiv.« Štrukelj je poudaril, da nadaljevanje s poživitvenimi odmerki oziroma cepljenjem za tiste, ki se še niso, močno svetujejo. Potrdil je sicer, da tako Moderna kot Pfizer cepiva že prilagajata na mutacije. »Da, dokler tega nimamo, cepiti se s poživitvenim odmerkom, še vedno bo pokritost relativno dobra,« je zaključil.