Negotovosti je veliko

Obvezno cepljenje proti covidu-19 tudi v Sloveniji? Tako je pojasnila Beovićeva ...

S.R.
20. 11. 2021, 19.25
Posodobljeno: 21. 11. 2021, 09.57
Deli članek:

Bojana Beović ima občutek, da stanje duha v Sloveniji danes morda ne dopušča uvedbe obveznega cepljenja, a bi bilo to ustrezno vsaj za starejše od 50 let in bolj ogrožene.

Bobo
Bojana Beović

Kot smo že poročali, je Avstrija včeraj napovedala, da bodo februarja uvedli obvezno cepljenje proti covidu-19. Ali o podobnem koraku razmišljajo tudi v Sloveniji, je za današnji Dnevnik na TV Slovenija spregovorila vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

Kot je pojasnila, v Sloveniji obvezno cepljenje že poznamo, in sicer za otroke. »Verjetno bi bilo prav, da bi se strinjali, da je cepljenje proti covidu-19 obvezno vsaj za tiste ljudi, ki so recimo starejši od 50 let in bolj ogroženi za hud potek covida-19,« je dejala, a poudarila, da gre seveda za »široko odločitev, ki bi jo morala sprejeti družba, morda v parlamentu ali širše.« Beovićeva ima sicer občutek, da bi glede na trenutno stanje in odnos do cepljenja v Sloveniji uvedba obveznega cepljenja pripeljala do odzivov, ki bi morda stanje še poslabšali. »Mislim, da je trenutno najbolj primerno, da vztrajamo, a res dosledno, na ukrepih, ki so uveljavljeni.«

Kar zadeva trenutno epidemiološko situacijo, je Beovićeva dejala, da je zelo težko reči, kje smo. »Občutek je, kot da bi hodili po zelo visoko ležečem gorskem grebenu.« Izračuni po njenih navedbah kažejo, da je možno, da bo tako vztrajalo še nekaj časa in da se bo počasi stanje izboljšalo, a je negotovosti veliko.