Brneli helikopterji, gorski reševalci na delu

Drama v slovenskih gorah, bolnišnice prepolne, planinci pa v polnem pogonu, ena oseba umrla

S.R.
20. 11. 2021, 18.45
Posodobljeno: 20. 11. 2021, 19.27
Deli članek:

Nad slovenskimi gorami je danes pogosto brnel helikopter, gorski reševalci pa so imeli polne roke dela s poškodovanimi planinci, pohodniki in nekim jadralcem. V Kamniško-Savinjskih Alpah je medtem tragično umrla planinka.

Gorska reševalna služba Kranj
Fotografija je arhivska.

Odgovorni v slovenskih bolnišnicah, ki se v težkem koronskem obdobju šibijo pod težo covidnih bolnikov, državljane že dlje časa pozivajo, naj se, če je le mogoče, izogibajo nevarnim dejavnostim, ali pa bodo pri njih vsaj posebej previdni. A ko Slovenec zasliši jesenski klic gore, ne okleva. Gorski reševalci so imeli danes polne roke dela, zabeležili so tudi eno tragično smrt.

Kot poroča Uprava za zaščito in reševanje, je nekaj minut po 14. uri na poti z Jezerske Kočne, druge najvišje gore v Kamniško-Savinjskih Alpah, v smeri Dolc zdrsnila planinka. Na kraju so posredovali kranjski gorski reševalci in posadka s helikopterjem slovenske vojske, na krovu katerega so bili tudi reševalci. Na žalost se je nesreča končala tragično, reševalci so na kraju ugotovili, da je planinka poškodbam podlegla. S helikopterjem so jo prepeljali v Preddvor, o nesreči pa so obvestili tudi kranjske policiste. Ti so nam sporočili, da se je smrtno ponesrečila avstrijska gornica, ki je zdrsnila pri prečenju izpostavljenega, s snegom prekritega dela. Umrla je po prevračanju na melišču. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos, vse okoliščine kažejo, da je bila nesreča posledica neustrezne in pomanjkljive opreme, na mestu zdrsa je bil namreč trd sneg, deloma tudi led.

Policisti še opozarjajo, da so razmere v gorah zahtevne, ponekod že zimske ter zahtevajo uporabo alpinistične opreme, tudi določenih znanj in izkušenj.

Veliko posredovanj

Že pred tem, malo pred 13. uro, si je v Tamarju v občini Kranjska Gora planinka zlomila roko. Gorski reševalci so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v Planico, kjer so jo predali jeseniškim reševalcem. Ob približno isti uri si je na Slemenovi špici prav tako v občini Kranjska Gora planinec poškodoval gleženj. Na kraju je pristal helikopter, posredovali so tudi gorski reševalci, poškodovani planinec pa je pristal v jeseniški bolnišnici.

Nekaj minut po 14. uri se je v zagati znašel plezalec v Gradiški turi na območju občine Vipava. Plezal je po smeri Makabi in padel. Pri tem se je poškodoval. Do njega so se podali gorski reševalci, ga na kraju oskrbeli in ga na klasičen način prenesli v dolino, kjer so ga prevzeli ajdovski reševalci. Njegova končna postaja je bila šempetrska bolnišnica.

Brez oddiha

Le nekaj minut pozneje je na poti do Sankaške Koče na hribu nedaleč od vasi Rodine v občini Žirovnica nekega planinca obšla slabost. Scenarij je že znan. Posredovali so gorski reševalci, ga na klasičen način prenesli v dolino in predali v roke radovljiških reševalcev. Kot so urini kazalci pokazali 14.21 uro, so krči in slabost obšli planinca na planini Prevala, ki se prav tako nahaja na območju občine Žirovnica, planinca obšli krči ter slabost. Posredovali so gorski reševalci in posadka s helikopterjem. Obolelega so prepeljali v dolino.

Malo pred 16. uro sta se nato na grebenu Kočne v občini Jezersko zaplezala planinca, ki zaradi težkih razmer nista mogla nadaljevati poti. Znova se je razpletlo po znanem scenariju. Prisotni so bili gorski reševalci in helikopter, zaplezana planinca pa sta varno pristala v dolini.

Za dodatno dramo je malo pred 15. uro poskrbel še jadralec, ki se mu je na pobočju Krna v občini Kobarid ponesrečil vzlet z jadralnim padalom. Utrpel je poškodbe, na kraju pa so posredovali današnji junaki gorski reševalci in posadka s helikopterjem slovenske vojske. Poškodovanca so prepeljali v jeseniško bolnišnico.