V Italiji drugačno štetje

Zakaj je v Sloveniji delež pozitivnih testov tako visok?

G.G.
15. 11. 2021, 10.40
Posodobljeno: 15. 11. 2021, 11.15
Deli članek:

V Sloveniji beležimo izjemno visok delež pozitivnih testov. Zakaj takšna razlika v primerjavi z nekaterimi drugimi državami?

Bobo
Fotografija je simbolična

V nedeljo je bil delež pozitivnih kar 53-odstoten. Pri 3415 opravljenih PCR testih so zaznali 1815 pozitivnih primerov.

Zakaj je na primer v sosednji Italiji delež pozitivnih testov tako nizek, v zadnjem tednu se je gibal od 1 do 1,7 odstotka? Drži, da je epidemiološka situacija v Italiji bistveno boljša kot v Sloveniji. Nič čudnega, saj imajo višjo precepljenost. V Italiji je polno cepljenih 73 odstotkov prebivalstva, v Sloveniji pa 54.

Kljub temu gre za ogromno razliko v deležu pozitivnih. Razlika v resnici ni tolikšna, pripisati jo gre različni računici. V Italiji upoštevajo vse teste, tako molekularne PCR teste kot hitre antigenske teste. V enem dnevu jih opravijo okoli pol milijona. Če pogledamo nedeljske podatke. V Italiji so v nedeljo opravili 445,593 PCR in hitrih testov, na katerih so zaznali 7569 pozitivnih, kar predstavlja 1,7 odstoten delež.

Če bi v Sloveniji upoštevali tudi hitre teste, bi bil odstotek bistveno nižji. V soboto je bilo namreč opravljenih 37.582 hitrih testov. Koliko od teh je bilo pozitivnih, ni znano, kdor pa je bil, je moral v nedeljo to potrditi ali ovreči na PCR testu. Teh so v nedeljo opravili 3415. Ker ne moremo vedeti, koliko oseb je šlo neposredno na PCR test, koliko pa jih je bilo tja napotenih zaradi pozitivnega hitrega testa, ne moremo izračunati natančnega deleža. Če vzamemo, da je bila polovica od PCR testov napotena zaradi pozitivnega hitrega testa, lahko okvirno rečemo, da je bilo skupaj opravljenih 39.000 testov. V tem primeru je delež pozitivnih 4,6 odstotka. Če pa bi vzeli v poštev podatke za pretekli torek ali sredo, bi prišli do 8 do 9 odstotnega deleža pozitivnih.

V vsakem primeru gre za visok delež. Če se bodo v Italiji začeli približevati tem številkam, bodo hitro »vklopili alarm«.