Deset dni omejitev

Takšen je režim za necepljene v Avstriji: dovoljeno v službo, šolo in cerkev; pa še veliko izjem

G.G.
15. 11. 2021, 08.30
Posodobljeno: 15. 11. 2021, 13.53
Deli članek:

V Avstriji je vstopil v veljavo lockdown za necepljene. Kaj sploh smejo v teh dneh?

Reuters
Sprehod v družbi družinskih članov ali prijateljev je za necepljene dovoljen.
V Avstriji je polno cepljenih 65 odstotkov prebivalcev.

Kdor ni cepljen ali mu je poteklo šestmesečno dovoljenje prebolelosti covida-19, spada med približno 2,4 milijona državljanov in državljank Avstrije, za katere od danes do 25. novembra velja poseben režim družbenega življenja. Če ga prekršijo, tvegajo kazen v višini 500 evrov, če pa zavrnejo sodelovanje pri nadzoru spoštovanja ukrepov, pa 1450 evrov kazni.

Omejitve niso tako stroge kot ob lanskem zaprtju države. Obstaja kar nekaj izjem, o katerih poroča Kleinezeitung. Še naprej se morajo necepljeni testirati in izkazati z negativnim izvidom v covidnem potrdilu.

  • Ker se gospodarsko kolesje ne sme ustaviti, necepljeni normalno hodijo v službo. Lahko se peljejo z osebnim vozilom ali javnim prevozom. Kadarkoli lahko gredo v trgovino, v kar so vštete tudi tržnice, obisk pošte, banke, drogerije, trafike in čistilnice, trgovine z gradbenim materialom, bencinski servisi, ... 
  • Brez strahu lahko stopijo do zdravnika, lekarne ali bolnišnice.
  • Necepljeni dijaki in študenti lahko normalno obiskujejo pouk in predavanja ter vaje, le testirati se morajo.
  • Oblastem se tudi ni zdelo smiselno prepovedati športnih aktivnosti in sprehajanja. Dovoljeno pa je le v družbi oseb v istem gospodinjstvu in prijateljev.
  • Necepljenemu je dovoljeno obiskati partnerja ali ožje sorodnike (starše, otroke, brata ali sestro, stare starše), ki ne živijo v isti hiši ali stanovanju. Dovoljen je tudi dostop do druge nepremičnine, kar je bilo v času prvega lockdowna prepovedano.
  • Lastniki živali lahko kadarkoli sprehajajo svoje štirinožne prijatelje.
  • Koronavirusna "segregacija" nima vpliva na območje svetega. V cerkve, mošeje in sinagoge gredo lahko vsi, prav tako na pokopališče.
  • Kot zanimivost dodajmo, da je smejo necepljeni tudi na prijavljene demonstracije in shode, srečanja in sestanke političnih strank, pa tudi na sodišče, k notarju ali odvetniku.

Skratka, necepljenim je onemogočen predvsem dostop do "zabavnega" dela storitvenega sektorja.