"skadrovati vse, kar se da"

Matej T. Vatovec o glavnem kadroviku Janševe vlade

G.G./STA
11. 11. 2021, 16.51
Posodobljeno: 11. 11. 2021, 19.02
Deli članek:

Na burno dogajanje v družbi Gen-I so se odzvali v opoziciji.

STA
Krkovič pravi, da mu je Snežić po telefonu dejal, da bomo "Goloba umaknili" in da "se bodo na kosilu kmalu dobili s sekretarjem SDS Borutom Dolancem in se pogovorili o tem".

Poslanske skupine SAB, LMŠ, SD, Levica in NeP bodo vložile zahtevo za sklic nujne seje komisije državnega zbora za nadzor javnih financ, ki bi razpravljala o vpletenosti politike v kadrovske menjave. 

"Želimo, da se DZ in javnost seznanijo z novimi dejstvi o potencialnem izčrpavanju energetskih podjetij s strani oblasti ter o nedopustnem kršenju načel korporativnega upravljanja in vpletenosti politike v nezakonite kadrovske menjave. Vpleteni bi morali za ravnanja, s katerimi se je javnost seznanila v zadnjih dneh, prevzeti politično odgovornost," so zapisali. Več bodo razkrili v ponedeljek, ko bodo vložili zahtevo za sklic seje, so napovedali.

V LMŠ, Levici in SD pa so že v današnjih izjavah za medije obsodili dejstvo, da je prvi mož Gen-I Robert Golob tik pred iztekom mandata ostal brez soglasja za novega. Razkritja na današnji novinarski konferenci Gen-I glede političnega kadrovanja po njihovem kažejo na način delovanja te vlade, ki je škodljiv. Vlada bi morala po mnenju LMŠ in Levice odstopiti.

Rok Snežič Tonetu Krkoviču rekel, da bodo "Goloba umaknili"

Neusmiljeno kadrovanje 

Prvi mož LMŠ Marjan Šarec je navedbe nekdanjega brigadirja Toneta Krkoviča, zdaj zaposlenega v Gen-I, izrečene na današnji novinarski konferenci Gen-I, da je Rok Snežić ob začetku njegovega službovanja v Gen-I jasno nakazal, da bodo "Goloba umaknili" in da "se bodo na kosilu kmalu dobili s sekretarjem SDS Borutom Dolancem in se pogovorili o tem", pospremil z besedami: "Potrdil je tisto, kar že vemo, da se dogaja. Tako stranka SDS kot NSi neusmiljeno kadrujeta po podjetjih."

Še bolj pomenljivo pa je po njegovem to, kar je nekdanji generalni sekretar SDS Krkovič povedal o enem od svojih naslednikov, to je, "kako tam generalni sekretarji kadrujejo in se odločajo, kdo bo zamenjan in kdo ne". Spomnil je na primer LMŠ, ko je generalni sekretar opravil "en telefonski klic in ni bil več sekretar". "To so bili drugi časi in standardi in delamo na tem, da se ti standardi spet vrnejo, da taki ljudje ne bodo nikoli več v vladi. Če bomo to dosegli, bomo lahko rekli, da smo uspešni," je ocenil.

"Ko kadrovsko politiko največje vladne stranke SDS in kadrovsko politiko vlade kot take v tako uspešnih podjetjih vodi človek, ki je obsojen davčne utaje, potem smo res na pragu mafijske države," se je strinjala vodja poslanske skupine NeP Janja Sluga. V poslanski skupini po njenih besedah ocenjujejo, "da smo danes v resnici priče nekemu dodatnemu javnemu razgaljanju načrtnega razgrajevanja in načrtnega siromašenja države preko državnih podjetij".

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je menil, da to, kar se dogaja z Gen-I in Golobom, kaže na to, o čemer je govorila afera z ministrom Andrejem Vizjakom, "to je, na kakšen način v SDS razumejo državo in podjetja v državni lasti". "Razkrilo se je, da je v vsa ta kadrovanja vpleten Rok Snežić, bivši sojetnik premierja Janeza Janše v zaporu. To je glavni kadrovik te vlade. To je tako absurdno, da se mu je zameril njegov drugi bivši sojetnik Krkovič." Ob tem se je vprašal, kakšno vrsto slepote mora imeti človek, da ne razume, da nam vlada mafijska združba, kar lahko po njegovi oceni odplaknejo samo volitve.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa bi pričakoval, da bi imeli danes novinarsko konferenco vlada, minister, pristojen za energetiko, direktorji slovenskih energetskih družb in Slovenski državni holding, ter da bi na njej javnosti predstavili strategijo, kako se bo država odzvala na energetsko revščino, ki zares šele prihaja. "Če so rezultati dobri, se dobra ekipa ne menja, razen če so kakšni drugi nameni, o katerih pa ne vem ničesar," je komentiral dogajanje v Gen-I.

Po Šarčevem mnenju "vsak dan odkrivamo neke nove prakse, Vizjak je le vrh ledene gore, to kar se dogaja z Golobom in še kom iz gospodarstva, je modus operandi ljudi v tej vladi". NSi je po njegovem že kmalu pokazala, kako si prestavlja umik iz gospodarstva - tako da podpredsednika stranke (Valentina Hajdinjaka) postavi na čelo Darsa. To je omenil tudi Han, ki pa je dodal, da s tem ne ocenjuje, da ni primeren. V podjetjih pa so po njegovih ocenah člani vseh političnih strank in nekateri svoje delo opravljajo dobro.

Vlada bi po mnenju Šarca in Vatovca morala odstopiti. "Potrebujemo nove volitve in vzpostaviti standarde, ki so nekoč že bili," je menil Šarec. Vatovec pa je napovedal, da bo političnega kadrovanja do konca mandata vse več. "Sedaj bodo šli na vse ali nič in skušali skadrovati vse, kar se da. To je taktika, da postavijo na položaje čim več ljudi, da bodo lahko upravljali z določenimi družbenimi podsistemi, čeprav ne bodo več vladali," je dejal.