Finska

Če bo zakon sprejet, bo mogoč vpogled v višino plače sodelavca

S.R.
11. 11. 2021, 16.55
Posodobljeno: 11. 11. 2021, 17.14
Deli članek:

Finska vlada načrtuje uvedbo novega zakona, v skladu s katerim bodo lahko zaposleni, ki sumijo, da so na delovnem mestu žrtev diskriminacije, preverili višino plače svojih sodelavcev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zakon je del njihove kampanje za zmanjšanje oziroma odpravo razlike v plačah med spoloma. Predlog zakona je sicer naletel na neodobravanje tako dveh sindikatov delavcev, v katerih zahtevajo še več transparentnosti, kot največje organizacije delodajalcev, kjer na drugi strani trdijo, da bo zakon prispeval k še večjemu številu sporov na delovnem mestu. Levosredinska koalicija petih strank, ki ji poveljuje premierka Sanna Marin, namerava zakon kljub temu spraviti skozi parlamentarno sito.

»Ključna točka vladnega programa je odprava neupravičenih razlik v plačah,« je za tiskovno agencijo Reuters pojasnil minister za nordijsko sodelovanje in enakost Thomas Blomqvist, ki pričakuje, da bodo zakon sprejeli še pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami aprila 2023.

V skladu s podatki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) so na Finskem ženske v letu 2020 zaslužile 17,2 odstotka manj od moških, s tem pa se je Finska po tem kazalniku uvrstila šele na 37. mesto, krepko za svojimi sosedi na severu Evrope.