Afera

Nekdanja ministrica zlorabljala položaj. Evropsko tožilstvo zahteva pripor

M.M./STA
11. 11. 2021, 15.32
Posodobljeno: 11. 11. 2021, 15.35
Deli članek:

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je danes objavilo, da so sprožili preiskavo in zahtevali pripor za nekdanjo hrvaško ministrico Gabrijelo Žalac.

Profimedia

EPPO v današnjem sporočilu za javnost ni navedel imen osumljencev, a je zapisal, da gre za bivšo hrvaško ministrico, ki je imela dvojno vlogo. Bila je ministrica in predsednica nadzornega odbora osrednje hrvaške agencije za financiranje in določanje programa in projektov EU (SAFU). Poleg 42-letne Gabrijele Žalac so v sredo na zahtevo EPPO na Hrvaškem prijeli tudi vodjo SAFU Tomislava Petrica ter dva podjetnika, Marka Jukića in Mladena Šimunca.

Žalčevo sumijo, da je sprejela poteze, ki so zagotovile pooblaščeni položaj za Jukića in Šimunca, kot tudi za njuni družbi. Kazniva dejanja naj bi se zgodila v letih 2017 in 2018 med postopkom javne nabave informacijskega sistema za strateško načrtovanje in upravljanje z razvojem na ministrstvu, ki ga je Žalčeva takrat vodila.

Bivšo ministrico bremenijo, da je prilagajala načrte za nabavo informacijskega sistema v prid dveh osumljenih podjetnikov. Med drugim je zviševala načrtovane ocene vrednosti nabave sistema ter prilagajala tehnične zahteve iz razpisa na podlagi zmogljivosti podjetij Jukića in Šimunca, so pojasnili. Žalčeva je od podrejenega Petrica zahtevala, naj SAFU pri nadzoru javnega razpisa ne ovira postopka, s katerim bi posle podelili Jukiću in Šimuncu, kar naj bi Petric tudi storil.

Na koncu se je Žalčeva odločila, da bodo sistem kupili po občutno višji ceni od takratne cene na trgu za izdelavo tovrstnih sistemov. Ministrstvo je potem sistem plačalo z 1,73 milijona evrov namesto 265.000 evrov, kakršna je bila realna cena na trgu, so še objavili.

EPPO spominja, da je bil nakup informacijskega sistema v 85 odstotkih financiran z nepovratnimi sredstvi EU iz operativnega programa konkurenčnost in kohezija. Tako so na račune Jukića in Šimunca nakazali 2,16 milijona evrov.

Na zagrebškem županijskem sodišču se bodo danes odločili, ali bodo ugodili zahtevi EPPO o priporu za vse štiri osumljence.