Boj za Gen-I

Rok Snežič Tonetu Krkoviču rekel, da bodo "Goloba umaknili"

R.T. / STA
11. 11. 2021, 11.30
Posodobljeno: 11. 11. 2021, 16.41
Deli članek:

Robert Golob in Tone Krkovič sta spregovorila o zakulisnih igrah in pritiskih politike na podjetje Gen-I.

Bobo
Tone Krkovič in Robert Golob

Družbi Gen-I grozi, da po zavrnitvi vseh kandidatov za upravo ostanejo brez te. Skupščina družbe o vnovičnem imenovanju Roberta Goloba za predsednika uprave ni glasovala, nadzorni svet Gena Energija pa v ponedeljek ni dal soglasja za njegovo ponovno imenovanje.

Gen-I je edina družba, ki je zagotovila, da do poletja ne bo dražila elektrike in plina. Na današnji konferenci je spregovoril Golob, ki je dejal, da se je v tistem trenutku začelo govoriti o prevzemu Gen-I – da so zamrznili cene, politika ni bila zadovoljna. Ta naj bi posegala v kadrovanje ter korporativno upravljanje podjetja, ki bo letos, kot je dejal Golob, ustvarilo tri milijarde evrov prihodkov, dobiček pa bodo početverili.

Člane v nadzorni svet so po besedah Goloba imenovale politične stranke: dva naj bi bila od SMC, dva od SDS.

Zakaj mora oditi? Ker so v podjetju naredili, česar politika ni hotela. Po njegovih besedah so pripravili načrt za razogličenje v Sloveniji, kar običajno pripravijo vlade. Načrt je izvedljiv, je dejal, a politika za to, da bi do leta 2035 razogljičili vso energetiko, nima posluha.

Do 17. novembra, dokler traja njegov mandat, bodo delali enako kot prej. Ob tem je dejal, da je Gen-I preveč mednarodno vpleto podjetje, da bi lahko ostalo brez uprave. Neodgovorno je, da so čakali do zadnjega, je pripomnil. Vseeno je odločen, da se brez boja ne bo vdal. Kaj sledi v primeru, da mu ne uspe, je dejal, da dopust. Kaj sledi temu, ni razkril. Če družbeniki ne bodo uspeli imenovati nove uprave, bo začasno upravo imenovalo sodišče. Golob, kot pravi, ne sprejema, da je to legitimen načrt za tako pomembno podjetje, saj po njegovem vodi v uničenje družbe.

Po njegovem gre za politično motivirane posege, ki jih sedaj seveda vsi zanikajo. "A lahko človek razume nekoga, ki, pijan od oblasti in moči, napove zamenjave, ko jih začne izvajati, pa ugotovi, da morda ni mislil resno ali da je odgovornost prevelika in se skrije?" se je odzval na besede ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, da so očitki o političnem kadrovanju iz trte izvite. Po njegovem je politika odgovorna in bi morala sprejeti odgovornost za svoja dejanja. "Naj imajo toliko poguma, če že pameti nimajo," je dodal.

Dobili se bodo s sekretarjem 

Po Golobovem prepričanju želi nekdo oškodovati in uničiti Gen-I, vpletenost politike pa po njegovem dokazujejo tudi besede Toneta Krkoviča, nekdanjega brigadirja, sojetnika Janeza Janše v primeru Patria in nekdanjega sekretarja v SDS, zdaj zaposlenega v Gen-I. Golob je kot pričo, da je to dejanski cilj, poklical Krkoviča. Ta je namreč zbranim na novinarski konferenci razkril, da je davčni strokovnjak blizu SDS Rok Snežić, s katerim sta skupaj sedela na Dobu, ob začetku njegovega službovanja na Gen-I jasno nakazal, da bodo "Goloba umaknili" in da "se bodo na kosilu kmalu dobili s sekretarjem SDS Borutom Dolancem in se pogovorili o tem".

Uničiti Gen-I

Snežič je za Radio Slovenija sporočil, da Krkoviča ni ne videl ne slišal približno eno leto. Iz SDS so sporočili, da se njihov generalni sekretar Dolanc ni sestajal s Krkovičem, niti s Snežičem.

Golob je spregovoril tudi o svoji neto letni plači: 214.000 evrov. Ob tem je poudaril, da davke plačuje v Sloveniji in da je fiksni prejemek 74.000 evrov, »to je moja plača, ki jo dobim, ker sem na funkciji«, ostalo odpade na uspešnost in variabilni del, kar predstavlja presežek zastavljenega donosa na kapital.

Na očitek, da ima tudi sam zgodovino v politiki, je dejal, da je predsednik uprave postal, preden je sploh zakorakal v politične vode. Zapustil jih je leta 2014, ker je bil, kot je pristavil, razočaran.

Golob je spomnil, da je bil Gen-I leta 2004 ustanovljen kot podjetje v 100-odstotni zasebni lasti, leta 2006 se mu je pridružila Gen Energija s polovičnim deležem, takrat se je vzpostavilo javno-zasebno partnerstvo, zdaj je v skoraj 100-odstotni državni lasti. Poleg Gen Energije je polovična lastnica Gen-I še Gen-EL. Ta je v 50-odstotni lasti Gen-I, po četrtino pa imata v rokah Elektro Ljubljana in Gen Energija.

Gen-I se je po izstopu lastništva Petrola iz Gen-I odločil, da odkupi lastni delež, ker je to po Golobovih pojasnilih varovalka, kako ohraniti status javno-zasebnega partnerstva. Lastništvo je v zadnjih petih letih bolj ali manj enako, menja se le začasni partner, maja letos je Gorenjska banka izstopila, načrt je bil, da jo zamenja KD Group. Nadzorniki Gen Energije so na seji, na kateri so zavrnili novi mandat vodstvu Gen-I in strateški načrt razogljičenja, sicer potrdili vstop KD Group v Gen-I. Začasni parter ima po njegovem funkcijo, da omogoča podjetju status, po katerem lahko konkurenčno deluje v tujini.

"Javno-zasebno partnerstvo je ključ do uspeha. Tisti, ki to uniči, uniči tudi Gen-I, uniči zamrznitev cen, uniči poceni energijo in uniči sončne elektrarne. Tudi to so pripravljeni narediti, to je za njih majhna cena, če je treba umakniti Roberta Goloba," je poudaril.