izvolitev

Matej Accetto je novi predsednik ustavnega sodišča

B.K./STA
8. 11. 2021, 11.19
Posodobljeno: 8. 11. 2021, 12.13
Deli članek:

Na čelu najvišjega slovenskega sodišča bo nasledil Rajka Kneza.

Ustavno sodišče
Dr. Matej Accetto, podpredsednik ustavnega sodišča

Ustavno sodišče je na današnji upravni seji za naslednjega predsednika ustavnega sodišča izvolilo Mateja Accetta. Položaj bo prevzel 19. decembra, so sporočili z ustavnega sodišča.

V skladu z zakonom o ustavnem sodišču predsednika sodišča izvolijo ustavni sodniki izmed sebe s tajnim glasovanjem za dobo treh let. Sedanji predsednik Rajko Knez je funkcijo predsednika ustavnega sodišča nastopil 19. decembra 2018.

Accetto je funkcijo ustavnega sodnika nastopil 27. marca 2017, funkcijo podpredsednika pa 28. septembra 2019, navaja spletna stran ustavnega sodišča.

Doktoriral je leta 2006 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, leta 2001 pa je pridobil naziv LL.M. (Master of Laws) na Pravni fakulteti Univerze Harvard v ZDA.

Pri svojem delu je sodeloval v več domačih in mednarodnih raziskovalnih projektih, ki so se posvečali različnim vprašanjem temeljnih pravic, (ustavno)sodnega varstva in državljanstva, je še razvidno s spletne strani ustavnega sodišča.

Današnjega glasovanja se sicer ni udeležil ustavni sodnik Klemen Jaklič, ki je izvolitvi Accetta na čelo sodišča nasprotoval.