vesoljska postaja Tiangong

FOTO: Po vesolju se je sprehodila prva Kitajka

B.K.
8. 11. 2021, 10.05
Posodobljeno: 8. 11. 2021, 10.35
Deli članek:

Kitajska tajkonavta sta se v bližini nove vesoljske postaje sprehodila po vesolju.

Xinhua
Kitajski tajkonavt Zhai Zhigang med vesoljskim sprehodom maha kameri.

Kitajska tajkonavta Zhai Zhigang in Wang Yaping sta sredi noči po pekinškem času zapustila prostore modula Tianhe, prvega modula kitajske vesoljske postaje Tiangong v nizkozemeljski orbiti. Wang Yaping je ob tem postala prva Kitajka, ki se je sprehodila po vesolju.

Xinhua
Kitajska tajkonavta Zhai Zhigang in Wang Yaping med vesoljskim sprehodom.

Zhai in Wangova sta takoimenovani vesoljski sprehod oziroma aktivnosti izven plovila opravila, da bi testirala funkcije vesoljskih oblek, ki so jih razvili kitajski znanstveniki, in koordinacijo med tajkonavti ter mehanično roko in nekaterimi drugimi orodji za uporabo v prostem vesolju. Tajkonavta sta se v modul vrnila 16 minut čez prvo jutranjo uro po pekinškem času (v nedeljo ob 18.16 po srednjeevropskem času). To je sicer že tretji vesoljski sprehod kitajskih tajkonavtov, odkar so aprila v orbito poslali jedrni modul Tianhe, v katerem bivajo tajkonavti.

Tajkonavt (太空) je beseda, s katero poimenujemo kitajskega astronavta. V stilu evro-ameriških astronavtov, ki so poimenovani po grški besedi ástron za zvezdo in naútēs za mornarja, ter ruskih kozmonavtov, ki so astron zamenjali s kósmos, ki v stari grščini pomeni vesolje, je beseda tajkonavt sestavljena iz besede tàikōng, ki v Mandarinščini pomeni vesolje in starogrške naútēs.

Kitajska namerava v prihodnjem letu jedrnem modulu priključiti še dva eksperimentalna modula Wentian in Mengtian, leta 2024 pa še vesoljski teleskop Xuntian, s katerim bo izgradnja postaje Tiangong tudi zaključena.

Tiangong bo sicer manjša vesoljska postaja, v velikosti nekdanje ruske vesoljske postaje Mir. Imela bo za približno eno petino mase trenutne Mednarodne vesoljske postaje (ISS).

Kitajska se je gradnje lastne vesoljske postaje lotila leta 2011, ko je ameriška vesoljska agencija Nasa blokirala njeno vlogo za sodelovanje pri Mednarodni vesoljski postaji. Kitajska agencija za človeške polete v vesolje, ki upravlja s postajo Tiangong, je medtem že podpisala mednarodne sporazume o sodelovanju s sorodnimi agencijami v Italiji, Franciji, na Švedskem in v Rusiji.