Gospodarstvo

Spoznajte partnerja, ki je prepoznal dodano vrednost Janezove podjetniške zamisli

Oglasno sporočilo
8. 11. 2021, 09.00
Posodobljeno: 8. 11. 2021, 09.58
Deli članek:

Bodisi gre za sveže pridelke z družinskega vrta ali dišeče začimbe v lončku na okenski polici, ni ga lepšega od sadežev, ki ga obrodi lastno delo. S tem se strinjajo tudi člani družine Colnar, katere podjetniška pot se je pričela na majhni dolenjski kmetiji, ki je v lasti družine že osem rodov. Čeprav zna biti delo z družinskimi člani že samo po sebi dovolj velik izziv, je poslovna pot kmetije tista, ki bi brez pomoči zaupanja vrednega partnerja s posluhom za edinstvene potrebe in želje vsake zgodbe, težko obrodila nove sadove.

Kmetija daje delo kar trem generacijam, osnovna dejavnost družine pa je usmerjena v pridelavo Cvička in drugih sort, med katerimi so najbolj prepoznavne Rose, Modra frankinja, Laški rizling, Penina, Chardonnay, Collis in druge.

Poslovna zgodba Kmetije Colnar

Kmetija Colnar je družinsko mikro podjetje iz  Dolenjske, ki deluje na področju vinogradništva, vinarstva in turizma in trenutno šteje 4 zaposlene. Podjetniška pot družine Colnar se je leta 2001 rodila na temeljih majhne kmetije, ki je v lasti družine že osem rodov. Njene obdelovalne površine se raztezajo na dobrih 19 hektarjih dolenjskih in okoliških gričev, med katerimi je zadnjih sedem let skoraj polovica obraščena s trto, zato sta vinogradništvo ter vinarstvo osrednji dejavnosti kmetije, ki ima poleg tega v lasti 3 hektarje gozdov.

Kmetija daje delo kar trem generacijam, osnovna dejavnost družine pa je usmerjena v pridelavo Cvička. Vendar se nanj ne omejuje, temveč prideluje tudi druge sorte, med katerimi so najbolj prepoznavne Rose, Modra frankinja, Laški rizling, Penina, Chardonnay, Collis in druge. Ker pa je vinograd tovarna brez strehe, se je družina Colnar v okviru evropskega razpisa nepovratnih sredstev Naložbe v trajne nasade in mehanizacijo odločila za nakup večjega števila nove kmetijske mehanizacije in opreme za segrevanje ozračja proti zmrzali, za kar je potrebovala premostitveni kredit. Gre za eno ključnih investicij, ki bo trto ščitila pred vse manj stanovitnimi vremenskimi vplivi in na ta način kmetiji zagotovila stabilnejše poslovanje.

Pandemija in posledična negotovost sta družino prav tako prepričali v razširitev primarne kmetijske dejavnosti ter razpršenost prihodkov. Vinogradništvu so se  zato pridružili nasadi lešnikov in kostanjev, o čemer so  razmišljali že dlje časa, raziskava tržišča pa je pokazala, da gre za surovino z dobrim tržnim potencialom, saj te na svetovni ravni primanjkuje.  zaradi povečanega obsega dela je trenutno v planu še gradnja vinske kleti,  ki bo omogočala želeni tehnološki napredek. Kakovostna vina so namreč vodilo kmetije, ki med svoje dopolnilne dejavnosti šteje tudi turizem v zidanici.

Vendar bi širjenje poslovanja in zaščitni ukrepi pred izpadom prihodkov zaradi vremenskih vplivov brez posluha Gorenjske banke, ki je v odločitvah Kmetije Colnar prepoznala dodano vrednost osnovne dejavnosti, ne bila izvedljiva.


Gorenjska banka: zanesljiv partner na poti do uspeha

Svojim komitentom se radi popolnoma posvetimo. Verjamemo namreč, da je ključ vsakega uspeha komunikacija.

Družina Colnar se je s potrebo po premostitvenem kreditu, ki bi kril stroške nakupa strojne mehanizacije do prejema nepovratnih sredstev iz naslova razpisa s strani Evropske unije, obrnila na številne banke, a naletela na nerazumevanje. Dokler ni odprla vrat Gorenjske banke. Ta je njeno vlogo obravnavala individualno in poslovno zamisel tudi podprla, saj je prepoznala potencial manjšega lokalnega, tradicionalno usmerjenega podjetja. Z odobritvijo kratkoročnega kredita mu je omogočila širitev poslovanja, zaščito pred morebitnim upadom prihodkov in sodelovanje na mednarodnem trgu.

»Gorenjska banka svojim komitentom ponuja nadvse enostavno bančno poslovanje. Zaposleni so zelo odzivni in predvsem pripravljeni prisluhniti ter poiskati rešitev. So izredno odprti za sodelovanje, predvsem pa me je prepričal iskren, prijazen in resnično zelo korekten odnos,« sodelovanje z Gorenjsko banko opiše Janez Colnar mlajši, nosilec dejavnosti na kmetiji.


Poslovni izzivi številnih mikro podjetij

Vložek v zagon novih dejavnosti zna v primeru mikro podjetij predstavljati precej večji zalogaj kakor širitev poslovanja velikih korporacij. Navsezadnje mikro podjetja praviloma ne premorejo dovolj lastnih finančnih sredstev, zaradi česar morajo za financiranje zaprositi banko. Kmetiji Colnar je tako kratkoročni kredit, pripravljen na podlagi natančnega pregleda in razumevanja finančne situacije ter zavesti o dobri podjetniški zamisli, omogočil nakup nove strojne mehanizacije in opreme za zaščito proti zmrzali. Za to je na podlagi dokumentacije prejela povrnjena nepovratna sredstva iz naslova evropskega razpisa, kar je tveganje dodobra zmanjšalo. In obenem omogočilo boljšo prihodnost družini, ki bi brez vložka v tehnologijo lahko ostala brez potrebne mehanizacije, pa tudi glavnega vira prihodkov.


Prednosti finančnih rešitev Gorenjske banke

Gorenjska banka zagotovo velja za zvesto podpornico dobrih podjetniških zgodb in je zato prepoznala tudi dodano vrednost vlaganja v novo mehanizacijo družinske Kmetije Colnar. Mikro in mala podjetja ter njihov razvoj tvorijo pomemben del gospodarstva, finančna podpora pa jim nemalokrat omogoči širitev na mednarodne podjetniške trge. Vendar sta za to potrebna dobro poznavanje vseh okoliščin in individualna obravnava strank, na čemer delo Gorenjske banke pravzaprav tudi temelji.

»Nadvse cenimo korekten odnos Gorenjske banke in pripravljenost prisluhniti naši poslovni zamisli ter v njej prepoznati potencial. Žal pri tem ne gre za pravilo, kajti naše izkušnje z ostalimi bankami niso enake tej z Gorenjsko banko, ki verjame v kmetijsko dejavnost in je mikro podjetju pripravljena dati priložnost. Poleg tega je bila komunikacija med nami hitra, medtem ko so bili zaposleni v procesu pridobivanja posameznih dokumentov vedno pripravljeni pomagati z dodatno razlago, kar je le še ena od številnih prednosti.«

Janez Colnar, Kmetija Colnar


V kolikor tudi sami razmišljate o možnih finančnih rešitvah, s pomočjo katerih bi razvili nove poslovne zamisli ali razširili stare, nas kontaktirajte. Radi vam bomo prisluhnili in skupaj z vami izdelali najustreznejšo finančno strategijo, s pomočjo katere boste sebi ter svojemu podjetju zagotovili podjetniško rast.