Oxfordska raziskava

Gen, ki podvoji tveganje smrti zaradi novega koronavirusa

M.M.
8. 11. 2021, 10.17
Posodobljeno: 8. 11. 2021, 13.25
Deli članek:

Britanski znanstveniki so odkrili gen, ki podvoji tveganje smrti zaradi covida.

Profimedia
DNK vijačnica.

Britanski znanstveniki so odkrili gen, ki podvoji tveganje smrti zaradi covida-19 in tako ponudili nov vpogled v razloge, zakaj so nekateri ljudje bolj dovzetni za to bolezen kot drugi, hkrati pa to znanje odpira možnost za personaliziran pristop k zdravljenju.

Približno 60 odstotkov ljudi južnoazijskega porekla ima tak visoko tvegani gen, so v petek povedali znanstveniki z univerze v Oxfordu in dodali, da odkritje deloma pojasnjuje veliko število smrti zaradi covida v nekaterih britanskih skupnostih, pa tudi na indijski podcelini.

Znanstveniki so odkrili, da to tveganje ni večje zaradi razlik v genetskem kodiranju beljakovin, temveč zaradi razlik v DNK, ki ustvari nekakšno "stikalo" in aktivira gen. Ta genetski signal bo verjetno deloval na celice v pljučih, medtem ko bo visoko tvegana različica odkritega gena, imenovana LZTFL1, verjetno preprečila, da bi se celice, ki 'prekrivajo' dihalne poti in pljuča, pravilno odzvale na virus.

Toda različica gena z visokim tveganjem ne vpliva na imunski sistem telesa, ki proizvaja protitelesa za boj proti okužbi, so povedali raziskovalci. Poudarili so, da bi se morali ljudje, ki nosijo s seboj to različico gena, normalno odzvati na razpoložljiva cepiva.

"Študija kaže, da je način, kako se pljuča odzovejo na okužbo, kritičen. To je pomembno, ker je večina zdravljenj, ki se uporabljajo, osredotočena na spreminjanje načina, kako se imunski sistem odziva na virus,« je dejal soavtor študije, profesor James Davies.

Rezultati raziskave so bili objavljeni v strokovni reviji Nature Genetics.