Koordinator v svojem slogu

Ogorčenje nad Kacinovo izjavo, po Fafanglu sta se odzvala še Poklukar in Beovićeva

S.R.
4. 11. 2021, 16.42
Posodobljeno: 5. 11. 2021, 17.02
Deli članek:

Danes se je po daljšem obdobju bolj zalednega delovanja javno znova izpostavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše in nacionalni koordinator za logistični del cepljenja Jelko Kacin. Seveda v svojem slogu.

Bobo
Fafangel nad Kacinovo izjavo ni bil navdušen, ravno nasprotno.

Kacin je v luči katastrofalnih epidemioloških razmer v državi naznanil, da bo slovenska vlada o pričakovanjih v naslednjih dneh in morebitnih ukrepih razpravljala in odločala v petek na Brdu pri Kranju. A je Kacin v prve bojne linije bržkone vskočil zaradi včerajšnjega dogajanja na cepilnih centrih, kjer so se po dolgem, predolgem času vendarle vile dolge kolone, četudi je bilo to prej posledica odločitve posvetovalne skupine za cepljenje, da se tretji odmerek tistim, cepljenim z vektorskimi cepivi, omogoči že dva meseca po polnem cepljenju. Ker se za prvo cepljenje še vedno odloča premalo ljudi, ključno orodje v boju z epidemijo na žalost še naprej ostaja topo in neizkoriščeno.

Kot brca v človeka, ki je na kolenih

Če je kdo pričakoval, da bo Kacin državljane pohvalil, da se v skrbi za svoje zdravje množično odločajo za poživitveni odmerek, se je pošteno zmotil. Kacin se je raje znova odločil za oštevanje. Tokrat je krivca našel v samem zdravstvu, ki je zaradi epidemioloških razmer že tako povsem na kolenih, v kratkem pa ga zelo verjetno čaka celo popoln kolaps. Kot je izpostavil Kacin, se mu zdi "nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje." Ko bi ljudje v zadnjih mesecih, ko je bilo za to čas, ure in ure čakali na cepivo, cepilni centri pa ne bi samevali, bi bila Slovenija danes v drugačnem položaju. Nad njegovo opazko se je pomenljivo obregnil tudi prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Slovenski epidemiologi se sicer pod taktirko Janeza Janše in njegovih zdravstvenih ministrov skozi epidemijo večino časa prebijajo odprtih oči, a predvsem zavezanih rok, pogosto, kot tokrat, pa tudi odprtih ust. Fafangel zgornjih Kacinovih navedb sicer ni komentiral, a je s posnetkom prvega obraza ameriškega boja proti pandemiji virusa sars-cov-2 Anthonyja Faucija, kako se v ozadju muza ob eni od številnih izrečenih neumnosti nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, jasno nakazal, kaj si o njih misli.

Za razliko od Kacina je nekoliko drugačen ton ubrala Maja Bratuša, ki je na začetku leta od Kacina prevzela vodenje novinarskih konferenc, posvečenih epidemiološkemu stanju. Vsem, ki so včeraj čakali na cepljenje, se je opravičila in zagotovila, da se vlada že dogovarja za dodatne lokacije cepljenja. V to, da bo vsak, ki se bo želel cepiti, prišel na vrsto in da cepiva na cepilnih mestih ne bo zmanjkalo, bo po njenih navedbah vlada v naslednjih dneh vložila ves svoj napor.

Ogorčenje je zvečer za Odmeve na TV Slovenija izrazila tudi vodja posvetovalne skupine za cepljenje in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović. Dejala je, da so  "naravnost osupli nad takim komentarjem." Po njenih besedah je take vrste komentar zlasti v teh razmerah "popolnoma, ne brez pomena, ampak škodljiv."

Poklukar: Kacinove besede so nespoštljive

Na Kacinove izjave se je odzval tudi minister za zdravje Janez Poklukar in ga opozoril, da je zdravstvo na robu zmogljivosti in da brez odpovedovanja in zamejevanja družbenega življenja v naslednjih dneh ne bo šlo, poroča STA. "Zdravstvo je na robu z zmogljivostmi, tako na primarju, sekundarju, kot terciarju," odgovarja Poklukar, ki Kacinove besede označuje kot "nespoštljive do vseh zaposlenih v zdravstvu, ki v teh dneh vlagajo enormne napore".

Kot je zapisal, ti v največji zdravstveni krizi v zgodovini Slovenije nudijo oskrbo vsem, ki jo potrebujejo. Primarna raven deluje na več deloviščih hkrati, posledično pa smo po Poklukarjevih besedah zato v teh dneh priča tudi neprijetnostim, za kar se pacientom, ki so naleteli na tovrstne zagate, opravičuje. Hkrati se minister zahvaljuje vsem v zdravstvu, ki v teh dneh "na bojnem polju bijejo", upa da zadnjo bitko s covidom.

"V naslednjih dneh in tednih nikomur v zdravstvu ne bo lahko, ne zaposlenim in ne pacientom," je zapisal minister. Prebivalke in prebivalce prosi za razumevanje in sodelovanje, saj, kot je napovedal, vstopamo v zdravstvu v najtežje dni, poroča STA.

Po pomoč v tujino

Da je ob prezasedenosti covidnih oddelkov na mizi tudi možnost pošiljanja covidnih bolnikov v tujino, je za TV Slovenija potrdil koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. Na ministrstvu za zdravje za STA tega niso želeli komentirati.

Carotta pa je za Radio Slovenija potrdil, da so poizvedovanja za pomoč pri oskrbi covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, v tujini že stekla. "Ministrstvo za zdravje je tudi že začelo postopek sodelovanja z vsemi tremi sosednjimi državami, se pravi Italijo, Avstrijo in pa Madžarsko, pa tudi z Nemčijo, kjer bomo zaprosili za eventuelno pomoč pri oskrbi intenzivnih covidnih pacientov", če bomo na intenzivnih oddelkih slovenskih bolnišnic presegli maksimalne kapacitete, je povedal Carotta.