Zdravilo

Britanci imajo tablete za novi koronavirus!

M.M./STA
4. 11. 2021, 14.11
Posodobljeno: 4. 11. 2021, 14.12
Deli članek:

Velika Britanija je danes odobrila uporabo protivirusnega zdravila molnupiravir v obliki tablete.

Reuters
Kapsule molnupiravirja

Zdravilo ameriškega farmacevta Merck je primerno za zdravljenje bolnikov, ki trpijo za blagim do zmernim covidom-19, je sporočila britanska agencija za zdravila in medicinske pripomočke, ki je še sporočila, da so njena testiranja ugotovila, da je zdravilo "varno in učinkovito pri zmanjševanju tveganja hospitalizacije in smrti pri ljudeh z blago do zmerno boleznijo covida-19, ki imajo povečano tveganje za razvoj hude bolezni".

Zdravilo je dobilo dovoljenje za uporabo pri ljudeh, ki imajo vsaj en dejavnik tveganja za razvoj hude oblike covida-19, vključno z debelostjo, starostjo, sladkorno boleznijo in boleznimi srca. Zdravilo je tudi v postopku ocenjevanja v ZDA in Evropski uniji.

"Danes je zgodovinski dan za našo državo. Združeno kraljestvo je prva država na svetu, ki je odobrila protivirusno zdravilo proti covidu-19, ki ga je mogoče jemati doma," je v odzivu dejal britanski minister za zdravje Sajid Javid. Dodal je, da gre za velik preobrat za najranljivejše in tiste z oslabljenim imunskim sistemom, ki bodo lahko kmalu deležni prelomnega zdravljenja.

Protivirusno zdravilo molnupiravir deluje tako, da zmanjša sposobnost virusa za razmnoževanje in s tem upočasni bolezen. Na podlagi podatkov iz kliničnih testiranj se je zdravilo izkazalo za najučinkovitejše, če se ga jemlje v zgodnjih fazah okužbe in uporablja v petih dneh po pojavu bolezenskih znakov.

Velika Britanija, ki je bila ena izmed držav, ki jih je pandemija covida-19 najbolj prizadela, je 20. oktobra sporočila, da je naročila 480.000 odmerkov Merckovega molnupiravirja. Merck je podpisal sporazume tudi z več državami, vključno z ZDA, ki nameravajo kupiti 1,7 milijona odmerkov, če bodo molnupiravir odobrili pristojni organi.