KADROVSKA ČISTKA

Marjan Dolinšek iz Janševega kabineta kadrira na MIZŠ

Roman Tomac
4. 11. 2021, 13.55
Posodobljeno: 4. 11. 2021, 14.00
Deli članek:

Potem ko smo v našem časopisu obelodanili vpletenost generalne direktorice direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport v postopke izbire skupine raziskovalcev v sklopu ciljnega raziskovalnega programa, kjer je bila izbrana skupina raziskovalcev, ki je sestavljena iz bivših (in bodočih) sodelavcev Mojce Doupona, se na ministrstvu že dogaja kadrovska čistka.

STA
Marjan Dolinšek je odgovoren za kadrovsko čistko na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.
Plačilo za fiktivno delo
Sodelovanje Douponove v projektu Dvojna kariera športnikov naj bi bilo fiktivno, oseba Z. M. pa naj bi na ministrstvu skrbela za to, da Douponovi skozi ta projekt izplačujejo razliko med fakultetno in zdajšnjo plačo.

Mojca Doupona, generalna direktorica direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), je na ministrstvu letos vodila postopke izbire skupine raziskovalcev v sklopu ciljnega raziskovalnega programa 2021, ki se je začel septembra in je vreden četrt milijona evrov. Doupona bi se morala izločiti iz vseh procesov vodenja postopkov in imenovanja recenzentov, česar ni storila, zato obstaja utemeljeni sum, da je prišlo do koruptivnega delovanja, saj je po zatrjevanju prijaviteljev kršila svoje dolžno ravnanje z namenom pridobitve koristi zase in za drugega. Izbrana ekipa raziskovalcev je namreč sestavljena iz posameznikov, ki so kot nekdanji sodelavci Doupone z njo poslovno in osebno povezani. Še več, zaposlitev Doupone na fakulteti za šport je zamrznjena, kar pomeni, da se bo po koncu mandata na MIZŠ vrnila na staro delovno mesto, kjer bo med drugim izvajala projekt, ki ga je kot direktorica direktorata uredila prav tej, svoji ekipi. O zadevi že potekajo ustrezni postopki na Javni agenciji za raziskovalno dejavnost (ARRS) oziroma KPK.

Vprašljivo sodelovanje v projektu

Glede delovanja Mojce Doupona na MIZŠ je po besedah naših virov vprašljivo tudi njeno sodelovanje v Erasmusovem projektu Dvojna kariera športnikov. Sodelovanje Douponove v tem projektu naj bi bilo v resnici fiktivno, oseba Z. M. pa naj bi na ministrstvu skrbela za to, da Douponovi skozi ta projekt izplačujejo razliko med fakultetno in zdajšnjo plačo. Z ministrstva zagotavljajo, da je »Mojca Doupona izkušena raziskovalka na področju dvojne kariere, kar kažejo tudi njeni znanstveni članki, ki jih je objavila v najimenitnejših znanstvenih revijah. Odkar je zaposlena na MIZŠ, vse raziskovalne dejavnosti izvaja v svojem prostem času.« Kot še pojasnjujejo, Doupona v času projektnih sestankov koristi redni letni dopust.

Mlad.si
Zaposlitev Doupone na fakulteti za šport je zamrznjena, kar pomeni, da se bo po koncu mandata na MIZŠ vrnila na staro delovno mesto, kjer bo med drugim izvajala projekt, ki ga je kot direktorica direktorata uredila svoji ekipi.

Vloga Z. M.

Na vprašanje, zakaj Doupone pred dnevi ni bilo v sejni dvorani Mestne občine Ljubljana, kjer je bila navedena kot predavateljica, a so jo, ko je bila na vrsti, ker je ni bilo, preprosto izpustili, nismo prejeli odgovora. Prav tako so na ministrstvu skrivnostni glede nedavne in tihe, a bliskovite prestavitve osebe Z. M. z direktorata za šport na direktorat za investicije. Vedeti namreč moramo, da je bila ta oseba (podatki o Z. M. so znani uredništvu) iz urada za mladino, kjer je delovala že v časih prejšnjega šolskega ministra Jerneja Pikala, v direktorat za šport prestavljena na izrecno zahtevo Douponove takoj po tem, ko je le ta prevzela vodenje direktorata za šport.

Oseba Z. M., ki je opravljala tajniška dela strokovnega sveta, je z MIZŠ zvečine pošiljala športnim društvom odloke, ki so se nanašali na šport, skupaj z M. P. T. (tudi podatke o tej osebi hranimo v uredništvu) pa naj bi, tako pravijo viri, celo skrbela za to, da je Douponova skozi Erasmusov projekt, pri katerem naj bi sodelovala zgolj fiktivno, prejemala denar. Oseba Z. M. je sicer stara znanka Erasmusovih projektov. Izvedeli smo, da se je s tovrstnimi projekti ukvarjala že na univerzitetni športni zvezi, od koder je morala oditi. Zakaj je Dolinšek to osebo te dni odpoklical iz direktorata za šport in jo posadil med uradnike direktorata za investicije na MIZŠ, ki ga kot vršilec dolžnosti trenutno vodi Boris Munišič, še nismo uspeli izvedeti.