GZS proti lockdownu

Bomo kot edini v Evropi popolnoma zaprli državo?

M.M./STA
4. 11. 2021, 13.11
Posodobljeno: 4. 11. 2021, 13.27
Deli članek:

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) opozarja, da zaprtje gospodarstva ni sprejemljivo.

Bobo
Prazne ljubljanske ulice.

GZS poziva k doslednemu preverjanju pogoja PCT in spoštovanju preventivnih ukrepov na vseh področjih javnega življenja, od vseh državljanov pa pričakuje odgovorno ravnanje. Le če združimo moči, lahko premagamo covid-19, izpostavlja.

"Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ob hitro naraščajočem trendu okužb s covidom-19 svoje članstvo poziva, da k zaustavitvi trenda pripomore tudi s spodbujanjem višje precepljenosti zaposlenih v podjetjih. Predlagamo tudi testiranje cepljenih in prebolevnikov v dejavnostih, kjer je največ medosebnih stikov," so danes sporočili.

V GZS so ponovno izpostavili zahtevo gospodarstva, da gredo stroški testiranja necepljenih in neprebolevnikov v breme posameznika, ki se brez utemeljenih zdravstvenih razlogov ne odloči za cepljenje. Glede na razmere predlagajo razširitev testiranja na cepljenje in prebolevnike v dejavnostih, kjer je največ medosebnih stikov. Stroške teh testiranj pa bi po oceni GZS morala prevzeti država.

Bobo
Gospodarska zbornica Slovenije

Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti je dejal, da razumejo pozive stroke k popolnemu zaprtju države, a opozoril, da si gospodarstvo tega ne more privoščiti. Slovenija po njegovem v razmerah, ko se evropsko gospodarstvo ponovno postavlja na noge in ostale države ostajajo odprte, z morebitnim zapiranjem ne more odstopati.

"Če bi se sedaj kot država popolnoma zaprli, bi bili edini v Evropi. Tuji poslovni partnerji bi lahko naša podjetja kaj hitro nadomestili z drugimi in jih tako izrinili iz verig vrednosti. Konkurenca na mednarodnih trgih je res huda. Izgube naročil tujih partnerjev si slovenska podjetja v teh občutljivih časih ne morejo privoščiti," je poudaril.