RAST CEN

Podražitve so neizbežne, po žepu pa nas bodo udarile že kmalu

Senka Dreu, Mojca Zemljarič, Štajerski tednik/Sonja Ribolica, Primorske novice/Sara Štrk
2. 11. 2021, 13.26
Posodobljeno: 2. 11. 2021, 13.33
Deli članek:

Podražitev za podražitvijo, življenjski stroški iz meseca v mesec rastejo. Dogajanje zadnjih dveh let, ko zaradi koronakrize živimo v negotovih razmerah, bo imelo dolgoročne posledice.

Arhiv
Dražje meso ni več vprašanje, odprto ostaja le še, koliko višje bodo cene.

Cene živil so sicer po tihem zrasle že lani, zdaj smo na pragu nove podražitve. V Perutnini Ptuj za november napovedujejo povprečen desetodstotni dvig cen. »V skladu s predhodno napovedjo Perutnina Ptuj z novembrom dviguje cene posameznih izdelkov iz programa piščančje meso, perutninski izdelki in pripravljeni izdelki. V povprečju se cene dvigujejo za deset odstotkov. Napovedan dvig cen je posledica visoke rasti cen osnovnih surovin, ki služijo za proizvodnjo krmnih mešanic za prehrano živali, energentov, embalaže oziroma reprodukcijskega materiala, logistike, stroškov dela … Z dvigom cen nam bo delno uspelo nadomestiti omenjeno rast stroškov, prioritetno pa se osredotočamo na stalno stroškovno optimizacijo vseh procesov našega delovanja,« so razloge za podražitev pojasnili v Perutnini Ptuj, enem največjih živilskih podjetij v jugovzhodnem delu Evrope.

Trgovci mirijo, da podražitve ne bodo drastične

Pred dnevi je podražitve govejega, svinjskega in prašičjega mesa za deset do 15 odstotkov že javno napovedal prvi mož Celjskih mesnin Izidor Krivec, kar je utemeljil z dvigom cen praktično vseh surovin za proizvodnjo mesa, vključno s koruzo, ki se je podražila za več kot polovico, tudi do 70 odstotkov. Čeprav cene svinjine za zdaj ostajajo nespremenjene, bodo prav zaradi dražje koruze in soje gotovo narasle že proti koncu leta oziroma v začetku prihodnjega, je prepričan. Dodal je, da s trgovci trenutno potekajo pogajanja o dvigu cen, upa pa, da bodo prevzeli del stroškov in s tem zmanjšali podražitve. Dražje meso torej ni več vprašanje, odprto ostaja le še, koliko višje bodo cene.

Brez konkretnih številk

Ladijski prevozi so se podražili za osemkrat. Svoje so prispevali še dvigi cen energentov, upoštevati je treba tudi napovedi o dvigu minimalne plače, kar bi tudi prispevalo k višjim cenam storitev in izdelkov. 

Obrnili smo se na trgovce in jih vprašali, ali so meso v svojih prodajalnah v zadnjem času že podražili, in če so ga, koliko. Vsi po vrsti mirijo, da podražitve potrošnika ne bodo močno udarile po žepu, vendar ob tem ne postrežejo z nobenimi konkretnimi številkami.

V Mercatorju so že prejeli napovedi dobaviteljev za spremembe nabavnih cen mesa. »Pogajamo se z vsakim dobaviteljem posebej in poskušamo z vsemi mehanizmi, ki jih imamo kot trgovci na voljo, naše maloprodajne cene stalno ohranjati konkurenčne, saj si želimo čim stabilnejše prodaje, ki je izjemno pomembna za vso verigo, od potrošnikov do domačih rejcev in kmetov. To poskušamo čim bolje predstaviti dobaviteljem tudi ob tokratni napovedi podražitev. Tudi sicer si z različnimi aktivnostmi, akcijami in popusti prizadevamo ohranjati cene konkurenčne in cenovno dostopne najobčutljivejšim kupcem.«

Več za gradbena dela, dražji bo tudi vodoinštalater

Če ste nameravali prenavljati stanovanje, boste tudi za to morali globlje seči v žep. Storitve je podražila večina mojstrov, od električarjev do ponudnikov oken, nekateri pa jih še nameravajo dvigniti. Zaradi dražjih materialov in motenj v dobavi so na udaru tudi gradbeniki in vse panoge, ki potrebujejo elektroniko ... »Gradbeniki se potegujejo za posle zdaj, a sploh ne vedo, po kakšni ceni bodo dobili material,« pravi Marko Rondič iz ajdovske OZS. Obrtnike zdaj najbolj skrbi velika negotovost. Tri četrtine slovenskih obrtnikov je v zadnjem letu zvišalo cene storitev, skoraj vsi pa so razlog za podražitve pripisali povišanju cen surovin in materialov, kaže raziskava portala Primerjam.si. Več kot polovica mojstrov bo cene še dvignilo, to nameravajo storiti predvsem gradbinci, vodoinštalaterji, mizarji in ponudniki toplotnih črpalk.

»Ni panoge, ki zdaj ne čuti podražitev skoraj vseh materialov. In podražitve so enormne, ne za pet odstotkov, kot smo bili vajeni prej, ampak cene zdaj skačejo navzgor za 30, 40, 60 in več odstotkov,« pravi Marko Rondič, direktor Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina.

Udarilo nas bo po žepu

»Vsem nam se bodo te podražitve poznale v denarnicah. Dvig cen se bo moral prenesti naprej po verigi, saj obrtniki ne bodo sami mogli absorbirati tako velikega skoka cen,« napoveduje Rondič. Dodatna zagata, ki še bolj stiska ob zid obrtnike in podjetja, so motnje v dobavni verigi. Če bi se še bolj zapletalo, bi lahko to celo ogrozilo proizvodnjo nekaterih podjetij. Visokotehnološko podjetje z Goriškega je denimo že pred obdobjem covida – ne da bi vedelo, da bodo tedaj sledile težave z dobavo – naročilo zares ogromno količino elektronskih komponent, ki jih potrebuje za proizvodnjo svojih izdelkov. Tako je z njimi preskrbljeno še za nekaj mesecev. »Ko so naročali novo dobavo, pa zdaj nimajo zagotovil, ali bodo komponente sploh dobili in kdaj, dobavitelji pa se o ceni sploh nočejo pogovarjati,« Rondič opisuje položaj, v katerem se je znašlo marsikatero podjetje.

Profimedia
Za podražitve se je odločila večina električarjev.

Raziskava: višje cene napoveduje več kot polovica mojstrov

Glede na izsledke raziskave portala Primerjam.si so cene v zadnjem letu zvišali vsi ponudniki oken in monterji ogrevalnih sistemov, ki so sodelovali v anketi. Za podražitve se je odločila tudi večina električarjev (87,5 odstotka), krovcev (85,7 odstotka) in gradbincev (77 odstotkov). Cene je zvišala tudi skoraj polovica slikopleskarjev in malce manj fasaderjev. Več kot polovica mojstrov napoveduje, da bo cene dvignila v naslednjih treh mesecih. O povišanju najmanj razmišljajo fasaderji (20 odstotkov), keramičarji, električarji in ponudniki ogrevalnih sistemov. Pregled obrtnikov po panogah kaže, da je več kot 70 odstotkov mizarjev cene že dvignilo, več kot 60 odstotkov pa jih zvišanje načrtuje v prihodnjem trimesečju.

Tri četrtine gradbincev je cene v preteklem letu že zvišalo, 62 odstotkov jih dvig načrtuje v prihodnjih mesecih. Vsak peti, ki načrtuje dvig, bo storitve podražil za 20 do 30 odstotkov. Največji razpon gibanja cen je pri podjetjih za izkope in zemeljska dela. Tretjina jih bo potrošnikom zaračunala enako kot pred letom dni, dve tretjini podjetij pa je cene dvignilo, od teh polovica za več kot 40 odstotkov.

Najmanj so se zvišale cene fasaderjev

Od vseh mojstrov so cene najmanj zvišali fasaderji, nihče ne več kot za petino. V naslednjih treh mesecih bo skoraj 80 odstotkov fasaderjev cene ohranilo na enaki ravni. Med keramičarji jih četrtina načrtuje dvig cene za deset do 20 odstotkov, mojstri za mavčne plošče pa nameravajo storitev podražiti za 20 do 30 odstotkov. Skoraj 90 odstotkov vseh električarjev je svoje storitve podražilo za deset do 30 odstotkov, tri četrtine vprašanih pa ne pričakuje več dviga cen.