Napad v Kabulu

V afganistanski prestolnici odjeknili dve eksploziji

M.M./STA
2. 11. 2021, 12.30
Posodobljeno: 2. 11. 2021, 12.32
Deli članek:

Predstavniki talibanov so potrdili informacije o smrtnih žrtvah, več ljudi je ranjenih, zbiranje informacij pa še poteka.

Profimedia
Kabul

Tiskovni predstavnik talibanske vlade Bilal Karimi je povedal, da sta eksploziji odjeknili blizu vojaške bolnišnice Sardar Mohammad Daud Khan. Po prvih poročilih naj bi sledilo tudi streljanje, vendar Karimi tega ni potrdil.

"Slišal sem močno eksplozijo blizu prve kontrolne točke. Rekli so nam, naj se umaknemo na varno, slišal pa sem tudi streljanje," je za francosko tiskovno agencijo dejal eden od zdravnikov v kabulski vojaški bolnišnici. Predstavnik notranjega ministrstva Kari Said Hosti je povedal, da so talibanske posebne enote že prispele na kraj nesreče. "Eksplozija je povzročila tudi smrtne žrtve, več podrobnosti bomo sporočili pozneje," je dejal.

Novinarji francoske tiskovne agencije so videli talibanske borce, ki so se na prizorišče pripeljali v dveh oklepnih transporterjih in tovornjakih. Na ulicah je bilo slišati sirene, proti kraju eksplozije pa so drvela reševalna vozila, še poroča AFP. Italijanska nevladna organizacija, ki v Kabulu upravlja svojo bolnišnico, je na Twitterju sporočila, da so sprejeli devet poškodovanih oseb, ki so jih pripeljali s kraja eksplozije. Kljub ugibanjem, da bi lahko šlo za samomorilski napad, je talibanski predstavnik poudaril, da vzrok za eksploziji še ni znan, saj preiskava še poteka. Tudi odgovornosti še ni prevzel nihče.

Talibani, ki jih sicer še ni priznala nobena tuja sila, se ob prehodu iz militantne skupine v afganistansko vladajočo oblast soočajo s številnimi izzivi, med drugim tudi z vse hujšo humanitarno krizo in gospodarskimi težavami. Poleg tega njihova prizadevanja za vzpostavitev stabilnosti ovira skrajna islamistična skupina Islamska država, ki je od avgusta, ko so talibani v Afganistanu prevzeli oblast, izvedla že štiri napade s številnimi žrtvami.