Neuradno

Strokovna skupina vladi predlaga desetdnevno popolno zaprtje države

S.R./STA
2. 11. 2021, 10.54
Posodobljeno: 2. 11. 2021, 17.11
Deli članek:

Svetovalna skupina za covid-19, ki jo vodi infektologinja Mateja Logar, naj bi vladi predlagala dva scenarija ukrepanja, pri čemer naj bi bilo na mizi tudi desetdnevno popolno zaprtje države.

STA
Logarjeva je bila po informacijah STA že zjutraj na sestanku pri ministru za zdravje Janezu Poklukarju.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah STA je svetovalna skupina danes sklenila, da predlaga desetdnevno popolno zaprtje države. Če se vlada za to ne bi odločila, pa predlagajo druge omejitvene ukrepe. Z vlado se bodo sestali danes, je potrdila Logarjeva.

Če se vlada ne bo odločila za popoln "lockdown," svetovalna skupina predlaga strog nadzor nad spoštovanjem PCT (preboleli, cepljeni in testirani) pogojev in omejitev delovanja gostinskih lokalov do 23. ure. Predlagajo tudi, da bi športne prireditve potekale brez prisotnosti gledalcev, delo od doma za javni sektor, omejitev zasebnega zbiranja na deset ljudi, pri čemer morajo vsi izpolnjevati PCT pogoj. Če se s temi ukrepi v enem tednu ne bi izboljšalo epidemiološko stanje, svetovalna skupina neuradno vseeno predlaga popolno zaprtje države za deset dni.

Prav tako se svetovalna skupina zavzema za boljšo dostopnost do brezplačnega hitrega testiranja prebivalstva.

Kapacitete že dosežene, tudi presežene

Koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je sicer povedal, da imajo vodstva bolnišnic danes dopoldne sestanek z ministrstvom za zdravje zaradi povečane zasedenosti covidnih bolnišničnih oddelkov po državi. Neuradno so trenutne kapacitete covidnih oddelkov že dosežene oziroma presežene v številnih slovenskih bolnišnicah.

Kot smo že poročali, se danes v bolnišnicah skupno zdravi 634 covidnih bolnikov, od tega 158 na oddelkih intenzivne terapije.

Državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar je prejšnji teden opozoril, da kapacitete slovenskega zdravstva niso neomejene, zato bo, v kolikor bo zasedenih med 160 in 180 postelj na intenzivni negi, "treba sprejemati rigorozne ukrepe".

Ne bo prineslo rešitev

Predsednik NSi Matej Tonin meni, da ni smiselno uvajati novih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, če se obstoječi ne izvajajo v popolnosti. Prav tako meni, da niso smiselni ukrepi, ki jih v praksi ne morejo izvajati. Prepričan je, da desetdnevno popolno zaprtje države ne bi prineslo rešitev, ker bodo čez 10 dni isti problemi.

Tonin je nadalje ocenil, da je edina rešitev cepljenje in striktno izvajanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni in testirani).

"Zato se bom zavzel, da zelo natančno in striktno preverjamo PCT. Kjer ga ne preverjajo, ga ne izvajajo, morajo dejavnosti zapreti. Slovenija si ne more privoščiti lock-downa, kot si ga je zamislila strokovna skupina, popolno 10-dnevno zaprtje države ne pride v poštev, ker je Slovenija izvozno naravnano gospodarstvo in si česa takega v praksi ne moremo privoščiti," je dejal minister za obrambo.

Ob tem je opozoril, da bi delno zaprtje države ponovno sprožilo veliko nezadovoljstva, očitkov, tudi stroke, da so to izvedli nepopolno in da to ne deluje.