Snežna pošiljka

VIDEO: V visokogorju zapadlo do 15 centimetrov snega, v Avstriji in Italiji že prometni kaos

S.R.
2. 11. 2021, 11.59
Posodobljeno: 2. 11. 2021, 11.59
Deli članek:

Na gorskih prelazih med Avstrijo in Italijo so nepripravljene voznike ponoči presenetile snežne razmere. Mnogi so obtičali. Sloveniji je vreme zaenkrat še prizaneslo.

Facebook/Fabrizio della Cagnoletta
Včerajšnje stanje na prelazu Foscagno.

V Sloveniji se je zjutraj meja sneženja spustila do približno 1500 metrov nadmorske višine, pri čemer je po navedbah Agencije RS za okolje (Arso) v visokogorju zapadlo od 10 do 15 centimetrov snega. S severozahoda se sicer že počasi jasni, a bo razjasnitev kratkotrajna. Bistveno večje pošiljke snega pa so bile deležne Alpe zahodno in severno od Slovenije.

Na avtocesti, ki čez prelaz Brenner povezuje avstrijsko zvezno deželo Tirolsko in italijansko pokrajino Trentinsko - Zgornje Poadižje, so se včeraj zvečer že srečali s prometnim kaosom. Po poročanju avstrijskih medijev je zaradi snega na cesti obtičalo večje število tovornjakov, avtomobilov in avtodomov, avtocesto pa so morali začasno zapreti. Po navedbah avstrijske policije številni vozniki niso bili pripravljeni na zimske razmere. Od 1. novembra bi sicer morali biti avtomobili na avstrijskih cestah že opremljeni z zimskimi pnevmatikami. O podobnih razmerah so poročali tudi na italijanski strani gorskega prelaza Foscagno.

Za vzorec jasnine, nato spet oblaki 

Kar zadeva Slovenijo, bo po napovedih Arsa zgodaj popoldne dež ponehal tudi na vzhodu države, najvišje dnevne temperature pa bodo od 10 do 14, na Primorskem do 17 stopinj Celzija. Sreda bo nato večinoma oblačna. Dopoldne bodo krajevne padavine v zahodni polovici Slovenije, popoldne se bodo pojavljale tudi drugod. Zvečer se bo dež okrepil in razširil nad vso državo. Ob morju bo ponovno zapihal okrepljen jugo, ponekod v notranjosti južni veter. Jutranje temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem okoli 11, najvišje dnevne od 8 do 14, na Primorskem do 18 stopinj Celzija.

Obeti

Četrtek bo sprva deževen, popoldne pa bodo padavine slabele in večinoma ponehale, jasnilo se bo. Pihal bo jugozahodnik. V petek kaže na suho vreme. Na Primorskem bo sončno s šibko burjo, v notranjosti bo precej nizke oblačnosti.