normalizacija?

Cene zemeljskega plina se končno umirjajo

B.K./STA
2. 11. 2021, 12.31
Posodobljeno: 2. 11. 2021, 12.53
Deli članek:

Rusi so povečali dobavo, cena je padla.

Dreamstime
Dobra novica za tiste, ki se ogravjo na plin.

Cene zemeljskega plina se v zadnjih dneh umirjajo, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin domačemu energetskemu gigantu Gazprom naročil, naj novembra poveča dobavo plina v evropska skladišča. Na nizozemskem vozlišču TTF je bilo treba za decembrske terminske pogodbe za 1000 kubičnih metrov plina danes odšteti 750 dolarjev, potem ko se je sicer zjutraj povzpela nad 850 dolarjev. Dnevno cena zaniha za približno štiri odstotke.

Evropa, ki je odvisna od uvoza plina, predvsem ruskega, se je v znašla v hudi krizi, ki sta jo sprožila zvišanje cen in upad zalog zaradi mrzlega konca lanske zime. Cena na nizozemskem vozlišču TTF se je konec septembra prvič povzpela nad raven 1000 dolarjev, v začetku oktobru pa presegla raven 1600 dolarjev za 1000 kubičnih metrov.

Nato so cene začele upadati, pomembneje prejšnji teden, potem ko je Putin naročil Gazpromu povečanje dobave, kar naj bi po njegovih besedah ustvarilo "ugodnejše razmere na celotnem evropskem energetskem trgu".

Putin je naročil Gazpromu, da naj do 8. novembra konča s polnjenjem ruskih skladišč, nato pa začne postopoma povečevati količino plina v evropska skladišča. Prvi mož Gazproma Aleksej Miller je zagotovil, da bo Gazprom nalogo izpolnil.