Število aktivnih okužb, kot ga beležimo danes, še ni bilo tako visoko. Pred dvema tednoma je delež pozitivnih testov znašal 25,1 odstotka; pred tednom dni 30,2; včeraj je bil več kot 39-odstoten.

Bolnišnice so preobremenjene

Stanje je torej daleč od rožnatega. Minister za zdravje zato ljudi pred prazniki poziva, naj bodo previdni – gre namreč za čas, »ko se običajno srečujemo tudi z bolj oddaljenimi sorodniki in znanci. Povsem naravno in prav je, še posebej po sedaj že skorajda dveh turbolentnih letih, da si želimo bližine soljudi. Vendar pa je ravno to odlična priložnost tudi za virus, da še bolj zaokroži in se razmnožuje«.

Janez Poklukar je ob tem opozoril, da »so slovenske bolnišnice resnično preobremenjene, zaradi zdravljenja covidnih bolnikov pa se ukinjajo nekateri drugi programi«, in dodal, da je zato odgovornost na mestu.

»Prosim in spodbujam vsakega posameznika, da ravnamo družbeno odgovorno, da sami zamejimo nenujne stike, še posebej z bolj ogroženimi posamezniki, na primer starejšimi in bolnimi. Bodimo solidarni drug do drugega, pomagajmo si in spoštujemo pogoj PCT,« je minister za zdravje še dodal za konec.