Mihova ojstrica

Poslanec, vreden 1,2 milijona

Mihael Korsika
28. 10. 2021, 14.41
Posodobljeno: 28. 10. 2021, 14.44
Deli članek:

Kolumna novinarja Mihaela Korsike.

Sašo Švigelj
»Geolog po izobrazbi bi lahko okoli 200 voditeljem in več tisoč delegatom hitro pojasnil, da je vpliv človeka na podnebne spremembe zgolj zarota levičarjev.«

Predsednik vlade Janez Janša je ob izbruhu epidemije lani zagotavljal, da vlada ne bo pozabila nikogar. Medtem ko med »nikogar« ne spadajo samozaposleni, ki nimajo pravice do nadomestila, če morajo skrbeti za vrtčevske ali osnovnošolske otroke v odrejeni karanteni, pa med »nikogar« zagotovo spadajo člani manjšinske vladne koalicije.

V času, ko je samo v prvih osmih mesecih letos v državnem proračunu zazevala 2,41 milijarde evrov vredna globel, bo vlada za letalski prevoz slovenske delegacije na svetovni podnebni vrh COP26 v škotskem Glasgowu odštela 1,2 milijona evrov. Največja vladna stranka je imela iz opozicijskih klopi v preteklosti veliko povedati o potnih stroških najvišjih državnih funkcionarjev.

Nekdanji predsednik republike Janez Drnovšek je moral leta 2006 odpovedati obisk pri španskem kralju, saj prva vlada Janeza Janše njegovemu uradu ni odobrila dodatnih sredstev. Po Drnovškovih besedah je šlo za obisk, ki »se zgodi samo enkrat v odnosih med dvema državama«.

Leta 2008 so javnost razburili stroški, ki si jih je za potovanje v skoraj sosednji BiH privoščil tedanji predsednik republike Danilo Türk. Za prevoz z luksuznim letalom v okviru dvodnevnega obiska je njegov urad odštel 89.000 evrov. Na državniški obisk je letela 13-članska delegacija, stroški na osebo pa so znašali 6800 evrov.

Prejšnjemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu so v SDS očitali zapravljanje davkoplačevalskega denarja leta 2020. Sedemčlanska delegacija je s falconom odšla na Svetovni gospodarski forum v švicarskem Davosu, skupni stroški za letalski prevoz so znašali dobrih 12.000 evrov oziroma 1800 evrov na potnika.

Za pot slovenske delegacije na prihajajoč podnebni vrh na Škotskem pa bomo davkoplačevalci plačali 1,2 milijona evrov? Številčnosti slovenske delegacije se ni bi sramovale niti največje svetovne države, saj bo v njej 54 članov. Strošek za pot z letalom na osebo znaša dobrih 22.000 evrov.

V delegaciji bodo člani vlade, med njimi premier, ki so poleti na vse pretege zagovarjali na referendumu zavrnjene spremembe vodne zakonodaje, ki so jih okoljevarstvene in naravovarstvene organizacije označile za naravi in človeku škodljive. Na Škotskem bodo isti člani sodelovali na podnebnem vrhu, ki ga nekateri označujejo za prelomnico v zgodovini človeštva.

Zakaj te prelomnice, če jo sploh bomo, nismo doživeli že v zadnjih 15 letih, ko so kataklizmična opozorila o pospešenem dvigu povprečne temperature preplavila svetovno družbo? Današnje dogajanje v skoraj do skrajnosti razdvojeni družbi niti ne preseneča, če tisti, ki jim volivci po svetu dajemo v roke ključe do svoje prihodnosti, prednost pred čistim in zdravim okoljem za vsa živa bitja planeta dajejo pohlepu po moči in denarju. Tudi zavoljo uničenja planeta, edinega našega domovanja.

Glede na temnordeče proračunske številke bi lahko v primeru svetovnega podnebnega vrha največ privarčevali, če bi na Škotsko poslali enočlansko delegacijo, ki bi jo vodil veliki okoljevarstveni strokovnjak in poslanec SDS Branko Grims. Za povratno letalsko povezavo od Benetk do Glasgowa bi namreč odšteli pičlih 318 evrov davkoplačevalskega denarja. Geolog po izobrazbi bi lahko okoli 200 voditeljem in več tisoč delegatom hitro pojasnil, da je vpliv človeka na podnebne spremembe zgolj zarota levičarjev. Glede na to, da je Grims poslanec največje parlamentarne stranke, se morda v njegovem pojasnilu skriva odgovor na vprašanje, zakaj se Slovenija segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja.