Madžarska

Delodajalci bodo lahko zahtevali cepljenje od zaposlenih

G.G./STA
28. 10. 2021, 13.40
Posodobljeno: 28. 10. 2021, 14.49
Deli članek:

Zaradi naraščajočega števila okužb s koronavirusom se je Madžarska vlada odločila, da delodajalcem dovoli, da od svojih zaposlenih zahtevajo cepljenje proti covidu-19 zaradi zagotavljanja varnosti delavcev.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Vodja kabineta madžarskega predsednika vlade Gergely Gulyas je povedal, da je cilj ukrepov k cepljenju spodbuditi čim več ljudi. Za zaposlene v državnih ustanovah bo država lahko predpisala takšno obvezno cepljenje, župani pa bodo imeli pravico uvesti zahtevo pri lokalnih svetih.

Gulyas je sporočil še, da se je vlada odločila, da bo od 1. novembra dalje v javnem prometu ponovno obvezno nošenje mask in prepoved obiskovanja obiskovalcev v bolnišnicah.

Madžarska je pred poletjem večinoma odpravila ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Trenutno za sodelovanje v javnem življenju ni potrebno dokazilo o cepljenju ali testiranje. Edina izjema so pomembni dogodki. Zaenkrat so maske obvezne le v bolnišnicah in domovih za ostarele.

V zadnjih mesecih se je število okužb z novim koronavirusom na Madžarskem močno povečalo. Sedemdnevna pojavnost novih okužb na 100.000 prebivalcev je bila nedavno 170. V celoti je cepljenih okoli 60 odstotkov prebivalstva.