Po brexitu

Francija zagrozila z blokado britanskih ribiških čolnov

G.G./STA
28. 10. 2021, 15.32
Posodobljeno: 28. 10. 2021, 16.00
Deli članek:

Spor med Parizom in Londonom o ribolovnih pravicah po brexitu se znova zaostruje.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Francija je v sredo zagrozila z blokado britanskih ribiških čolnov ter motnjami v trgovini, če do 2. novembra ne bo dosežen dogovor glede ribolovnih dovolilnic za ribiče iz EU, ki po brexitu želijo loviti v britanskih ozemeljskih vodah.

Francijo je razjezila septembrska odločitev oblasti v Veliki Britaniji in na otoku Jersey, ki so več deset francoskim ribiškim čolnom zavrnile izdajo dovoljenj za ribolov v svojih ozemeljskih vodah. Za licence so morali francoski ribiči zaprositi zaradi britanskega izstopa iz EU. Pariz je opozoril, da London s tem krši sporazum o brexitu.

Če do torka ne bo dogovora, bo Francija začela uvajate "ciljne ukrepe", so sporočili v Parizu. Ukrepi zajemajo preprečevanje izkrcanja britanskih ribiških čolnov v francoskih pristaniščih, okrepitev mejnih in sanitarnih pregledov blaga, poostrene varnostne preglede britanskih čolnov ter poostren nadzor tovornjakov, ki so na poti v ali iz Združenega kraljestva. Francija pripravlja tudi dodatne sankcije, ki bi lahko vključevale prekinitev oskrbe z električno energijo otoku Jersey, poroča BBC.

"Francoska država bo še naprej podpirala svojo ribiško industrijo," je sporočila francoska vlada in dodala, da pričakuje odgovore iz Združenega kraljestva "v naslednjih dneh".

London pa je danes opozoril, da te grožnje predstavljajo kršitev mednarodnega prava in trgovinskih sporazumov. Združeno kraljestvo trdi, da je odobrilo 98 odstotkov prošenj za ribiška dovoljenja evropskim čolnom. V Londonu trdijo, da zavrnjene vloge, ki so sprožile spor, niso imele ustreznih potrdil in dokazov o predhodnem ribolovu v ozemeljskih vodah Velike Britanije ali otoka Jersey.

Britanski minister za brexit David Frost je izrazil razočaranje nad odločitvijo Francije, ki je po njegovih besedah ocenila, da je treba ogroziti ribiško industrijo Združenega kraljestva. O odločitvi v Londonu niso bili uradno obveščeni, zato bodo zaprosili za razjasnitev ter razmislili o tem, "kateri nadaljnji ukrepi so v tej luči nujno potrebni," je dejal.

Z Downing Streeta pa so izrazili "razočaranje zaradi nesorazmerne grožnje s sankcijami", in dodali, da odziv Francije "ni tisto, kar bi pričakovali od tesnega zaveznika in partnerja". "Zdi se, da ukrepi, s katerimi grozi, niso združljivi s sporazumom o trgovini in sodelovanju ter širšim mednarodnim pravom, in če bodo izvedeni, bodo naleteli na ustrezen in umerjen odziv," so sporočili.

Francoski premier Jean Castex pa je danes poudaril, da je Francija pripravljena na pogovore z britanskimi oblastmi za rešitev spora, če bo London izpolnjeval svoje zaveze. Francija je "vedno odprta za pogovore, zjutraj, opoldne in zvečer", vendar "morajo Britanci spoštovati svoje zaveze," je dejal med obiskom v Bretanji.