Kaj sta si med drugim povedala?
Andrej Vizjak: "Poglej, midva se lahko zmeniva eno stvar.Če se zmeniva, te jaz ne bom nategnil, ker še nisem nobenega."
Bojan Petan: "Ker si mene …"
Vizjak: "Enkrat boš moral državi plačat ..."
Petan: "Saj enkrat ga boš moral."
Vizjak: "Ne, ne rabiš ga!"

V posnetku iz leta 2007 je slišati »gostilniški« pogovor med Vizjakom in Petanom. To je bil čas prve vlade Janeza Janše in »vojne proti tajkunom.« Vizjak se je sestal s Petanom, ki se je potegoval za večinski delež Term Čatež. Med drugim mu je predlagal, kako se izogniti plačilu davka, pri čemer mu je ponudil roko sodelovanja države, ki je imela takrat v lasti 20 odstotkov Term Čatež, pri nadzornem svetu in kadrovanju, če bi seveda pristal na njegove pogoje. Dejal mu je, da je »glupo,« da bi njegova firma državi plačevala davek.

»Gre za povsem zmanipulirane, iz konteksta vzete objave,« danes vidi celotno zadevo Vizjak, ki dvomi v avtentičnost posnetka. »Po moji oceni gre za neko lepljenko, neko prirejeno zvočno kompozicijo z namenom, da se me diskreditira,« razmišlja minister, ki sumi, da ga želijo odstraniti, ker na ministrstvu pripravljajo zakon o varstvu okolja.

Kako pa pojasnjuje izrečene besede? »Gre za lepljenko različnih izjav. Mogoče so tudi moje.« Pa je po njegove »glupo«, da podjetja plačujejo davke državi? »Plačevanje davkov je v tej državi potrebno,« tako danes Vizjak.

Se je torej sestal s Petanom? Je, priznava, tudi z drugimi podjetniki se je srečal. O čem sta se s Petanom pogovarjala? To pa je že daleč, »sploh ne vem, za kakšen posel naj bi šlo. Naj to pojasnijo tisti, ki imajo ta posnetek,« je nekoliko negotovo pojasnjeval po toliko pretečenih letih. »Tisti, ki so prišli na plan s posnetki, morajo dokazati mojo krivdo, ne pa jaz svojo nedolžnost,« si zadeve razlaga Vizjak.

Prvaka koalicijskih strank pričakujeta pojasnila

Na dogajanje sta se odzvala tudi predsednika koalicijskih strank NSi in SMC Matej Tonin in Zdravko Počivalšek. »Z izkušnjami sem prišel do tega, da kar se objavi na televiziji, ni nujno res,« je po poročanju STA dejal Počivalšek. Minister za gospodarstvo je dodal, da je sam »takih in drugačnih medijskih umorov navajen, tako da počakajmo.« Počivalšek se sprašuje, kaj to sploh je, po njegovih besedah bo treba najprej priti do odgovora na to vprašanje. Dejal je še, da »verjame, da bo minister Vizjak znal pojasniti vsako podrobnost.«

Na »natančna in podrobna« pojasnila pa po navedbah ministra za obrambo Tonina čakajo tudi v stranki NSi. Vizjak jim je ta pojasnila obljubil, na podlagi teh pojasnil pa bo stranka sprejela konkretne odločitve, je po poročanju STA pojasnil Tonin, ki je poudaril, da želi ta pojasnila videti črno na belem. Pred tem se po lastnih beseda ne bo »odločal na suho, na podlagi tega, kar sem slišal iz druge roke. Želim slišati konkretno od njega.«

Dva tabora

Javnost in politiko je sicer že takrat zanimalo, zakaj se Vizjak vpleta v nakup in ali je presegel pooblastila. Minister je takrat zagotavljal, da ne gre za nobeno vpletanje in da ga kot ministra zanimajo prav vsa državna podjetja, a posnetki, ki so zdaj priplavali na površje, razkrivajo, da je šlo za precej več kot vpletanje, kar ponujanje roke miru, ki je bila težka nekaj več kot 30 milijonov evrov. Vizjak, ki ni skrival želje po obvladovanju Term Čatež, je v tistih časih za časnik Finance sicer dejal, da je dogajanje v zadevnih termah kriminal.

Kot spominjajo na portalu Necenzurirano.si, sta se sredi leta 2007 okoli Term Čatež oblikovala dva tabora. Petan je s povezanimi in prijateljskimi podjetji obvladoval 40-odstotni delež, na drugi strani je država prek Kapitalske družbe (Kad) in drugih družb obvladovala približno 30 odstotkov delnic. Vizjaku, ki je bil vodja drugega tabora, je pri kupovanju pomagal njegov dolgoletni prijatelj Dari Južna, lastnik skupine Perspektiva. S pomočjo Boška Šrota je nato začasno slavil državni tabor, a je imel Petan še enega asa v rokavu, 34 milijonov evrov težak manever, s katerim bi njegov tabor v lastništvu avtomatično dobil večino. Kot kaže, je nato sledil poskus premirja s posnetkov, poročajo pri Necenzurirano.si, kjer so nekoliko podrobneje sestavili domnevno ozadje posnetega pogovora.

Dvomilijonsko "darilo"?

Bi lahko bil Vizjakov predlog Petanu povezan tudi s poznejšim dogajanjem, o katerem je v letih 2013 in 2014 poročal tednik Mladina? Po poročanju tednika, ki se je opiral na informacije z ministrstva za notranje zadeve, so kriminalisti junija 2014 v okviru preiskave domnevnega pranja denarja pri prodaji Term Čatež po državi izvajali hišne preiskave, po neuradnih informacijah pa naj bi se med preiskovanci znašel tudi Petan. Že leto pred tem so poročali o "nenavadnem načinu" prevzema Term Čatež, ki da je "sovpadal z 'darilom' v višini več kot 2 milijona evrov, ki ga je dobil Janšev brat Rajko Janša od Petanove DZS." Janša naj bi si malo po tej transakciji kupil Volva, hišo in stanovanje, njegov brat pa druge nepremičnine. Tednik se je zaradi suma, da je vse skupaj povezano s Petanovim prevzemom Term Čatež, obrnil na Andrijano Starino Kosem, takratno državno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo, ki naj bi na vprašanje glede morebitnega dogovora med Janševo vlado oziroma Vizjakom in Petanom dejala, da ji je bilo že takrat jasno, da se sklepajo dogovori.