Bodo čakali vse do decembra?

V Avstriji se je pri uvedbi pogoja PCT zataknilo, manjka ustrezna pravna podlaga

S.R.
19. 10. 2021, 11.59
Posodobljeno: 19. 10. 2021, 14.55
Deli članek:

Pri severnih sosedih bodo uvedbo novega ukrepa začasno preložili, saj zanj po svarilih pravnih služb ni pravne podlage.

Profimedia
Pogoj PCT bi morali izpolnjevati vsi zaposleni, ki so pri svojem delu v stiku s strankami.

Avstrijska vlada je že na začetku oktobra pripravila predlog odloka, v skladu s katerim bi se obveznost izpolnjevanja pogoja PCT uvedla za vse zaposlene, ki so pri svojem delu v stiku s strankami. Taki zaposleni bi morali imeti na delovnem mestu s sabo vedno potrdilo o cepljenju, testiranju ali prebolevnosti.

Nov ukrep bi morali v skladu s prvotnimi napovedmi uvesti že 15. oktobra, a o njem zaenkrat ni ne duha ne sluha. Po navedbah pravnikov iz Delavske zbornice Avstrije je ministrstvo za zdravje namreč prepozno ugotovilo, da ukrep, kot so si ga zamislili, nima pravne podlage v trenutno veljavni zakonodaji, poročajo avstrijski mediji. Po navedbah pravnika Philippa Brokesa trenutna zakonodaja namreč ne omogoča, da se takšen ukrep sprejme »na splošno,« na ravni celotne države, temveč samo za primere, ko obstaja »znatno tveganje za okužbo.« Po zadnjih podatkih so v državnem svetu prejšnjo sredo že sprejeli ustrezno spremembo zakonodaje, najprej ta četrtek pa naj bi jo potrdil še zvezni svet, v katerem pa ima trenutno večino opozicija. V kolikor ga ne bi potrdili, bi se lahko uvedba ukrepa premaknila celo do sredine decembra. Avstrijska vlada si seveda želi, da bi spremembo zakonodaje in s tem povezan odlok pod streho spravila še pred začetkom zimske turistične sezone.

Njihovi slovenski kolegi si s tovrstnimi pravnimi zapleti ne belijo glave, o njih pa pozneje odloča Ustavno sodišče. Spomnimo denimo na odločitev Ustavnega sodišča v primeru pogoja PC za državno upravo, ki je zadevni odlok začasno zadržalo. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je takrat dejal, da odločitev obžaluje, a da bodo pri uvedbi pogoja PC vztrajali, pri čemer je napovedal, da bodo za dosego cilja poiskali »druge možnosti.«