KARANTENA IN OKUŽBE

V razredih vse več praznih stolov

Estera Korošec / Štajerski tednik
20. 10. 2021, 05.41
Deli članek:

V izobraževalnih ustanovah raste število okuženih in karanten, ki so odrejene celotnim oddelkom.

Črtomir Goznik
Vsi starši ne upoštevajo določil, ki so zapisana v karantenski odločbi, kar povzroča težave v izobraževalnih ustanovah.

Na največji ptujski osnovni šoli Ljudski vrt je trenutno v karanteni devet oddelkov (eden je na podružnici). V minulem tednu so jih morali v karanteno poslati kar sedem. Prav tako sta v karanteni dva zaposlena, oboleli so štirje. Nekaj otrok je v karanteni zaradi okužb staršev. Te številke se sicer iz tedna v teden spreminjajo. Skrb vzbujajoče je dejstvo, da vsi starši ne upoštevajo karanten, ko bi morali biti izključno doma. V karantenski odločbi je jasno zapisano, da je treba v času karantene bivati na naslovu stalnega bivališča. V desetih dnevih, kolikor traja karantena, so zelo verjetni tudi obiski pristojnih inšpektorjev.

Na OŠ Ljudski vrt so med drugim zaznali še, da nekateri starši pošljejo otroka v šolo, četudi nameravajo na testiranje zaradi suma na okužbo oziroma so pozitivni na koronavirus. »To je nesprejemljivo,« je izpostavila ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič.

Zaradi karanten več organizacijskih težav

Novo šolsko leto ni nič manj organizacijsko zahtevno kot lansko. »Iz dneva v dan je treba prilagajati pouk, saj je na primer pol razreda v učilnici, druga polovica pa sodeluje preko videopovezave (učilnice je bilo treba ustrezno opremiti s kamerami, mikrofoni, zvočniki). Med drugim se zaradi karanten in bolniških odsotnosti soočamo s pomanjkanjem kadra. V pripravljenosti smo ves dan, saj je treba pravočasno posredovati obvestila o prehodu na pouk na daljavo ali pripraviti sezname učencev in zaposlenih za karantenske odločbe,« je pojasnila Vaupotič Zemljičeva.

Veliko otrok je zbolelo doma

Virus se med otroki hitro širi predvsem na šolskih avtobusih, pri verouku, na glasbeni šoli in drugih popoldanskih dejavnostih, kjer ni mogoče upoštevati mehurčkov. 

Na Osnovni šoli Breg je trenutno v karanteni pet oddelkov in štirje strokovni delavci.

En oddelek je v karanteni zaradi kontakta z okuženo osebo, dva sta se vrnila iz šole v naravi in so se nato pri dveh udeleženkah pojavili simptomi okužbe. V preostalih dveh primerih je vzrok najverjetneje okuženost med učenci. Po besedah ravnatelja Milana Fakina je število učencev s potrjeno okužbo večje od lanskega, kar je verjetno tudi posledica odprtja šol.

V tem šolskem letu se je okužilo 20 učencev od 308 učencev šole (6,5 odstotka vseh učencev). Zanimivo je, da je velika večina zbolela v času karantene na domu oziroma pouka na daljavo. Na šoli imajo zaradi karanten velike težave pri nadomeščanju odsotnih učiteljev pri poučevanju.

Na OŠ Mladika so trenutne razmere zadovoljive

Veliko boljša slika glede števila karanten in okužb je na Osnovni šoli Mladika, kjer je cepljenih ali prebolelih 65 odstotkov zaposlenih. Od začetka šolskega leta so v karanteno poslali samo dva celotna oddelka. »Trenutno nam zelo lepo kaže glede na to, da smo imeli v maju v karanteni kar osem oddelkov. Je pa res, da ko virus enkrat zaokroži po našem mestu, bo najverjetneje kmalu tudi na naši šoli,« je povedal Bogomir Širovnik, ravnatelj OŠ Mladika. Večjih težav pri organizaciji pouka zato nimajo, učence so dobro pripravili tudi na pouk na daljavo, ki se izvaja v času karantene celotnega oddelka.

K zmanjšanju števila okužb veliko pripomorejo vsi tisti učenci zadnje triade, ki se prostovoljno samotestirajo. Na ptujskih šolah so tako imeli že kar nekaj primerov, ko so učenci pravočasno preprečili, da bi šel ves razred v karanteno.