Škoda

Zaradi podgan na tisoče domov ostalo brez interneta

B.K.
19. 10. 2021, 18.25
Posodobljeno: 19. 10. 2021, 18.42
Deli članek:

Pregrizle so žice.

Profimedia
Fotografija je simbolična in prisrčna.

Več kot 1.800 gospodinjstev se je v angleškem mestu Devon danes zbudilo v jutro brez dostopa do spleta. Telefonisti, zaposleni v podpori uporabnikom pri spletnih ponudnikih so morali trpeti krepke besede, vse dokler ni postalo jasno, da so za praktično katastrofo v informacijski dobi krivi dobro poznani glodalci. Podgane.

Štirinožci z ostrimi sekalci, ki se radi zadržujejo v kanalizaciji in drugih ceveh, ki jih položi človeštvo, so se namreč spravili na optične žice, ki uporabnike v okrožju Torridge v Devonu povezujejo z internetno centralo.

“Naši inženirji trdo delajo, da bi škodo hitro popravili. Ne vemo še, kdaj bo popravilo končano, a vas bomo obveščali,” so nesrečnim (ali pa morda srečnim) uporabnikom sporočili iz podjetja Openreach, ki za ponudnike BT, Vodafone, Plusnet in Sky opravlja tehnične storitve.

Uporabniki so se sčasoma bojda pomirili, njihova jeza pa je dokaj razumljiva. Na istem območju jim je namreč za 22 ur internet mrknil že prejšnji teden, le da takrat “zobkov vmes” niso imeli glodalci.