Parlamentarna komisija DZ, ki se na zahtevo opozicije ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19 in ki ji poveljuje Robert Pavšič (LMŠ), nadaljuje z zaslišanji. Na vroč stol je v petek med drugim sedla direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik, ki je zavrnila očitke, da naj bi bila verifikacija hitrih testov podjetja Majbert Pharm opravljena nestrokovno. 

Pavšič (LMŠ) je uvodoma opomnil na očitke, da hitri antigenski (HAG) testi podjetja Majbert Pharm niso primerni za uporabo. Gre za teste, ki jih je ministrstvo za zdravje decembra 2020 od omenjenega podjetja kupilo za namen povečanja dostopnosti testiranja na okužbo na novi koronavirus. Verifikacijo testov HAG testov Majbert Pharma je opravil NLZOH, je potrdila Žohar Čretnikova, pri čemer je poudarila, da so pri verifikaciji upoštevali strokovne kriterije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). "Naše rezultate smo primerjali tako s kriteriji WHO kot navedbami proizvajalca," je povedala in izrazila prepričanje, da je NLZOH svoje delo opravil dobro.

Uvedeni zaradi velik obremenjenosti

Pavšič je sicer napovedal, da bo komisija Žohar Čretnikovo zaradi vprašanj komisije v povezavi z validacijo hitrih testov za samotestiranje morda zopet povabila na zaslišanje.

Na vprašanja Pavšiča, zakaj niso preverjali, če je podjetje Marbert Pharm izpolnjevalo tehnične zahteve razpisa ministrstva, je direktorica NLZOH odgovorila, da to ni bilo v njihovi pristojnosti, saj pri pripravi razpisa in razpisnih pogojev niso sodelovali. "Mi smo preverjali strokovne zahteve razpisa, torej občutljivost in specifičnost testov," je poudarila Žohar Čretnikova.

Žohar Čretnikova je nato opomnila, da HAG testi na splošno boljše zaznavajo okužbo pri osebah z "večjim virusnim bremenom". Okuženih oseb z "nizkim virusnim bremenom" pa po njenih besedah HAG testi ne zaznajo, kar da so večkrat pojasnjevali javnosti. HAG testi so bili sicer uvedeni zaradi velike obremenjenosti PCR testiranja, je povedala Žohar Čretnikova.

Žohar Čretnikov je pojasnila, v času omenjene validacije ali po njej nanjo ali na NLZOH niso bile naslovljene pripombe katerega od mikrobiologov, ki bi opozarjal na nepravilnosti.

Anonimna opozorila

Na sejo sta bila kot priči vabljena tudi direktor Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec ter nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki sta svojo odsotnost opravičila.

Pavšič je nato navajal medijsko poročanje, po katerem naj bi eden od zaposlenih na NLZOH anonimno opozarjal na nepravilnosti validacije. Žohar Čretnikova je dejala, da so v času poročanja očitke zavrnili, sicer pa da sama ne ve, kdo je anonimna oseba. Pavšič je ob tem osebo javno pozval, naj se javi preiskovalni komisiji, Žohar Čretnikovo pa vprašal, če anonimni zaposleni v tem primeru lahko pričakuje "povračilne ukrepe, do katerih je v preteklosti na NLZOH že prihajalo". Poslanki Mojca Škrinjar (SDS) in Monika Gregorčič (SMC) sta vprašanju Pavšiča nasprotovali, saj po njunem mnenju ni bilo spoštljivo do Žohar Čretnikove.

Pavšič je nato povedal, da naj bi opozorilo o slabi kakovosti HAG testov Majbert Pharma na NLZOH naslovila tudi nekdanja zaposlena na NLZOH virologinja Metka Paragi. "Ko vas je na to opozorila, je izgubila službo, čeprav v 30 letih ni storila strokovne napake" je Pavšič očital Žohar Čretnikovi. Ta je pojasnila, da so Paragijevo iz NLZOH odpustili iz drugih razlogov. Zavrnila je namigovanja, da naj bil na njeno mesto nato zaradi članstva v stranki SDS imenovan drug strokovnjak.

Škrinjarjeva in Janja Sluga (NeP) sta Pavšičevemu vprašanju nasprotovali, saj da strankarska pripadnost nima vpliva na strokovno usposobljenost posameznika.

Po mnenju virologinje testi niso učinkoviti

Kot priča je nastopila tudi odpuščena virologinja Paragijeva, ki je bila po poročanju portala 24ur 15 let nacionalna kontaktna točka pri ECDC, na NLZOH pa je vodila referenčni laboratorij, ki ni referenčen le za respiratorna obolenja, ampak tudi za covid-19. Paragijeva meni, da testi Majbert Pharm niso ustrezni ter hkrati ne izpolnjujejo pogojev ECDC in tehničnih zahtev. Po njenih besedah zaključki NLZOH niso skladni s podatki s testiranja, a so bili vseeno potrjeni, njihovo uporabo pa se je priporočilo vladi.

Paragijeva je še izpostavila, da so bili "vsi kompetentni strokovnjaki odrinjeni," kar naj bi potrjevala tudi email sporočila. Dodala je, da je bila sama edina, ki si je upala kaj reči, zaradi česar je zdaj ostala brez vsega. Poudarila je še, da je uporaba neustreznih testov vplivala tudi na slabše obvladovanje epidemije ter da tehničnih zahtev tudi sicer ne bi smelo postavljati ministrstvo, temveč stroka. Glede navajanja drugačnih kriterijev, ki jih priporoča WHO in so nižji od kriterijev ECDC je Paragijeva dejala, da nismo Slonokoščena obala. "Mi smo Slovenija sredi Evrope. ECDC navaja, da je 80 odsotna občutljivost, a da predlaga, da se uporabi teste, ki so bližje 90. Tudi v dokumentu, v katerega se oni sklicujejo, navaja 90 odstotno specifičnost in občutljivost," je dejala po poročanju portala. Sicer pa je neustreznost testov naštevala po točkah, določenih v tehničnih zahtevah, nato je spregovorila še o poročilu o verifikaciji, ki da "nima skladnih zaključkov s podatki testiranja," kar da je s "skupino strokovnjakov" pripravljena zagovarjati pred neodvisno strokovno komisijo.