121 tisoč cepljenih z janssenom čaka na navodila stroke

Po poživitveni odmerek samo na samoiniciativo

Antun Katalenić
16. 10. 2021, 07.26
Deli članek:

Cepivo Janssen proizvajalca Johnson & Johnson nudi nižjo zaščito pred okužbo. Odgovorni kljub temu eksplicitno ne priporočajo drugega odmerka, se pa za to lahko odloči vsak sam.

STA
Ljudje se lahko cepijo, zaenkrat pa posebej tega ne priporočamo o tretjem odmerku pravi Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje.

Od smrti 20-letne Katje, ki je sledila njenemu cepljenju s cepivom Janssen, Slovenija tako rekoč več ne koristi vektorskih cepiv. Cepivu proizvajalca AstraZeneca, ki se ga je ob začetku množičnega cepljenja prijel slab renome zaradi pojavov stranskih učinkov, se je tako na črni listi pridružilo še cepivo proizvajalca Johnson & Johnson, Slovenija pa od štirih cepiv, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA), zdaj de facto uporablja zgolj še dvoje.

Upad zanimanja

V prvih treh dneh tedna je bilo skupno podeljenih 15.975 odmerkov, več kot 96 odstotkov teh pa je bilo odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer/BioNtech. Te številke nikakor ne zadoščajo, da bi se Slovenija v kratkem približala državam Srednje in Zahodne Evrope, kjer mestoma opuščajo že vse preventivne ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Namesto tega se Slovenija še vedno spopada s porastom števila hospitaliziranih, dnevne vsote novocepljenih pa so že padle pod številke, ki smo jih beležili, še preden je vlada sprejela pogoj PCT za široko paleto storitev.

Profimedia
Slovenija ima v rezervi več kot 75 tisoč doz cepiva Janssen.

Po tej odločitvi vlade je, zaradi strokovno povsem nepodkrepljene ugodnosti, na listi želja kraljeval ravno janssen, saj je posameznik s prejemkom ene doze že avtomatično izpolnjeval pogoj PCT, pa čeprav zaščita pri tem posamezniku ni nastopila še dva tedna. Poleg upravičenih dvomov o smiselnosti takšnih bonbončkov in skrbi glede stranskih učinkov tega vektorskega cepiva na mlajše ženske, je ta odločitev vlade že od samega začetka zgrešena tudi z epidemiološke perspektive. Ne samo, da janssen ne nudi avtomatične zaščite, kot so to na papir zapisali zakono- ali, bolje rečeno, odlokodajalci – tudi po dveh tednih namreč janssen nudi sicer statistično gledano še vedno visoko, a vendarle najmanjšo zaščito pred okužbo s koronavirusom izmed ponujenih cepiv. Medtem ko v Nemčiji odgovorni tiste cepljene s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson že pozivajo k temu, da se odpravijo na najbližje cepilno mesto po dodatni odmerek, v Sloveniji o tem še ni govora. A to ne pomeni, da tega ne morete storiti sami.

Odprte možnosti

S tem vprašanjem smo se obrnili na klicni center za vprašanja glede novega koronavirusa, kjer so nam dejali, da je po aktualnih priporočilih svetovalne skupine dajanje poživitvenih odmerkov predvideno le za starejše od 65 let, stanovalce v domovih za starejše občane in tiste, ki trpijo za kroničnimi boleznimi. Če ne spadate v eno od teh skupin, a ste prejeli dva odmerka astrazenece oziroma en odmerek janssena, se še vedno lahko odločite, da se želite dodatno zaščititi, a pod pogojem, da je od prejema zadnje doze minilo več kot šest mesecev. Če zahtevano obdobje ni minilo, se lahko s prošnjo za poživitveni odmerek še vedno obrnete na osebnega zdravnika, ki vam bo, če to zahtevajo vaše okoliščine (v primeru, da ste izpostavljeni velikemu številu stikov in podobno), to lahko odobril tudi pred iztekom šestmesečnega roka. Četudi imata vektorski cepivi povsem zadovoljivo stopnjo zaščite pred hospitalizacijo in smrtjo, ostaja dejstvo, da poživitveni odmerek bistveno pripomore k zmanjšanju možnosti okužbe in s tem prenosa virusa.