Voditelji Infodroma

Zakaj so poročila za otroke pomembna?

Marjana Vovk
15. 10. 2021, 20.30
Deli članek:

Infodrom je edina informativna oddaja za mlade pri nas. Z novicami, prilagojenimi prav otrokom, so mladi gledalci vsak teden na tekočem z dogajanjem doma in po svetu, spoznajo kakšnega zanimivega vrstnika ali se jim končno razjasni kak zapleten pojem. Oddaja letos praznuje že deseto obletnico, ob tem pa vam malce podrobneje predstavljamo njene voditelje, Klaro Evo Kukovičič, Katjo Špoljar in Maksa Dakskoblerja.

RTV
KLARA EVA KUKOVIČIČ

Kako ste prišli k oddaji Infodrom? Ste jo gledali oziroma poznali že prej?

KLARA EVA: K oddaji sem prišla povsem nenačrtovano: nekega dne me je poklicala urednica Tina Antončič in me vprašala, ali bi rada sodelovala pri ustvarjanju oddaje Infodrom – ker sem oddajo poznala že od prej in ker imam rada nove izzive, sem bila takoj navdušena nad povabilom.

KATJA: Infodrom sem spoznala prek prijateljice, ki je tu opravljala novinarsko prakso. Od tega je minilo že štiri leta. Mislim, da sem se kasneje tudi prijavila, če bodo kdaj iskali nove zaposlene, in čez čas me je urednica res kontaktirala. Takrat sem študentsko službo v marketingu zamenjala za zaposlitev na televiziji, kjer sem prvo leto delala kot novinarka.

MAKS: Oddaje prej nisem poznal; verjetno, skoraj zagotovo pa sem si jo kdaj ogledal. Povabljen sem bil na avdicijo, željan izkušenj sem se z veseljem odzval.

Adrian Pregelj
Voditelji Infodroma Eva Klara Kukovičič, Maks Dakskobler in Katja Špoljar


Ste že prej imeli kakšne izkušnje pred kamero oziroma z nastopanjem?

KLARA EVA: Ja, z nastopanjem pred kamero sem se srečala že v osnovni šoli, saj sta učitelja Garsia Kosinac in Katja Volčanjk začela s super projektom, v okviru katerega sem nastopila v igrano-dokumentarnem filmu o domačem mestu Krško, ki je požel velik uspeh, zato smo leto kasneje posneli še en film, in sicer o zobni preventivi. V gimnaziji pa se je moja ljubezen do igre, filmske in gledališke, samo stopnjevala – za to sta bila odgovorna tudi Žiga Divjak, ki je takrat deloval kot režiser naše gledališke skupine, in Rok Ilovar, ki me je večkrat povabil k snemanju krajših igranih filmov. Ko danes pogledam nazaj, vidim, da me pravzaprav nastopanje na tak ali drugačen način spremlja že od začetka moje izobraževalne poti. Čeprav se zadnja leta veliko več ukvarjam z vodenjem prireditev in nastopi v živo. Tudi zato mi je super biti del Infodromove ekipe, saj tako ohranjam in se izboljšujem v nastopanju pred kamero.

KATJA: Jaz pred tem nisem imela nobenih izkušenj, z izjemno tistega, kar smo se učili na faksu, pa smo, recimo, stali pred kamero. Sicer nisem marala nastopati; lahko bi rekla, da sem bila kar zelo sramežljiva na tem področju. V prvem letu sem se preizkusila kot voditeljica rubrike Spletke, kar mi je zelo pomagalo potem, ko sem postala voditeljica.

RTV
KATJA ŠPOLJAR

MAKS: Pred tem sem tako amatersko kot v sklopu študija nabiral izkušnje pred kamero in na odru. Prej, v srednji šoli, pa sem se spoznal tudi s povezovanjem in vodenjem dogodkov.

Zakaj so poročila za otroke pomembna?

KLARA EVA: Zdi se mi, da se v šolah premalo osvešča otroke o dogajanju doma in po svetu, premalo se govori o aktualnih in občutljivih temah, na spletu pa so izpostavljeni raznim informacijam, tudi napačnim in nepreverjenim. Zato je pomembno in prav, da obstajajo oddaje, kot je Infodrom, v katerih se pogovarjamo o otrokom pomembnih temah in v katerih se trudimo pri otrocih vzbuditi veselje do raziskovanja ter si prizadevamo za njihovo splošno razgledanost.

KATJA: Ker so mladi naša prihodnost in je prav, da se jih vključi in seznanja s stvarmi, ki so pomembne tudi zanje. Da imajo svoj glas v svetu in se čutijo slišane že od majhnega.

MAKS: Tako kot je za vsakega od nas pomembno, da razume čas, v katerem živi, da je v stiku z njim, da ob opazovanju tega gradi svoja stališča in nazore – tako je tudi z našimi najmlajšimi. Zato je pomembno, da jim predstavljamo čim širši svet znotraj okvira njihovega razumevanja.

RTV
MAKS DAKSKOBLER


Na kaj morate kot voditelji informativne oddaje za otroke še posebno paziti?

KLARA EVA: Rekla bi, da na izbor besed in natančnost. S svojo mimiko in pripovedovanjem pa poskušam pustiti vtis, da sem njihova starejša sestra, ki jim razlaga včasih tudi zapleten svet.

KATJA: Rekla bi, da na to, da ne izpademo zateženi, ampak da imajo ob gledanju oddaje občutek, da smo njihovi prijatelji ali pa kul starejši bratje oziroma sestre, ki jim nekaj pomagajo razumeti ali pa predstaviti na zanimiv, »kulski« način.

MAKS: Mislim, da posebnih pasti ni. Poudaril bi zgolj iskrenost pri svojem delu oziroma vodenju – otroci to neverjetno dobro začutijo!

Kaj vse ste se vi naučili z oddajo?

KLARA EVA: Med drugim sem se naučila, kako pomembno je, da si pred kamero to, kar si. Še vedno pa se učim, kako združiti kreativnost in natančnost pri pisanju napovedi – tu gre velika zahvala novinarkam in urednici, ki imajo vedno čas za konstruktivno kritiko. Vesela sem, da se lahko učim od njih.

KATJA: Meni je oddaja dala v prvi vrsti samozavest, da mi ni več težava nastopati tako pred kamero kot pred ljudmi, kar mi pride zelo prav na drugih področjih. Mi je pa RTV Slovenija omogočila številna izobraževanja, od govornih vaj do tega, kako se sprostiti pred nastopom.

MAKS: Oddaja mi je v prvi vrsti dovolila vpogled v tehnični in izvedbeni del oddaj, spoznavanje delovanja ekip, trud, ki se vlaga v oddaje, spoznal sem kolesje, brez katerega na naših ekranih ne bi bilo oddaj. Zdaj to delo veliko bolj cenim in spoštujem.


Kaj sicer počnete, ko niste pred kamerami?

KLARA EVA: Ko nisem pred kamerami, sem na odru in povezujem prireditve in dogodke. Med vikendi pa najraje skačem po hribih, plezam in odkrivam svet ali Slovenijo. Včasih bi si želela, da bi dan imel še več ur, da bi se lahko posvetila vsem konjičkom.

KATJA: Veliko se ukvarjam z marketingom, družbenimi omrežji in video produkcijo. Zadnje čase se malce več ukvarjam tudi s športom, ki sem ga do zdaj kar lepo zanemarjala.

MAKS: Večino časa preživim na akademiji. V kolikor je možno, se razbremenim v naravi, rad imam šport, obožujem gore, seveda pa se kdaj sprostim tudi ob dobri seriji ali filmu.

Vaš največji užitek (ki seveda ni povezan z oddajo).

KLARA EVA: Največji užitek je, ko se zvečer odpraviš v posteljo in veš, da si v polnosti izkoristil dan – ne glede na to, ali si ga preživel s prijatelji, na delu ali v naravi.

KATJA: Potovanja, jadranje, fotografija, živali.

MAKS: Največji užitek? Huh, ne vem, verjetno kakršenkoli projekt, bodisi v gledališču ali pred kamero, kjer se ustvari zares ustvarjalno okolje, kjer je proces odprt in igriv. Seveda pa mi velik užitek predstavljajo tudi potovanja in odkrivanje novega!