Slovenska nogometna reprezentanca je v Ta'Qaliju na svoji sedmi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 premagala Malto s 4:0 (1:0). Za Slovenijo so zadeli Josip Iličić v 27. in 60., Andraž Šporar v 50. in Benjamin Šeško v 67. minuti. Izbrance Matjaža Keka v ponedeljek v Ljudskem vrtu čaka še dvoboj z Rusijo, ki je danes z rezultatom 1 proti 0 premagala Slovaško.

Slovenija se tako trenutno nahaja na tretjem mestu skupine H, od vodilnih Hrvaške, ki je zmagala na Cipru s 3:0,in Rusije pa je oddaljena velikih šest točk. Četrta je s točko manj od Slovenije Slovaška, s štirimi točkami sta na repu lestvice Malta in Ciper. Slovenija ima za uvrstitev na svetovno prvenstvo še vedno matematične možnosti, a je usoda tudi v rokah drugih reprezentanc.

Povedel Iličič

Kek je prvo enajsterico osvežil, od začetka je na desni bočni položaj ob nekaj težavah Petra Stojanovića poslal novinca Žana Karničnika, na levo krilo pa povratnika Benjamina Verbiča. Glavne napadalne naloge so padle na ramena Andraža Šporarja in Josipa Iličića, ki je na petkovem treningu vadil po posebnem programu, a danes dobil mesto v prvi postavi.

Prav slednji je poskrbel za vrhunec prvega polčasa, ko je v 27. minuti zadel za vodstvo, uspešen je bil z nizkim strelom s približno enajstih metrov po kombinaciji Verbiča in Jureta Balkovca ter podaji slednjega z leve strani. Sicer pa Slovenci posebej nevarni niso bili kljub nekaj poskusom srednjega branilca Jake Bijola in Šporarja, v 20. minuti pa so izpeljali lepo akcijo, ko je Iličić podal do Sandija Lovrića, ki je zadel, a kot se je izkazalo, je bil nekaj centimetrov v prepovedanem položaju.

Tudi domači so nekajkrat opozorili nase, predvsem Luke Montebello je prišel dvakrat do strela, prvič je njegov strel iz obrata v peti minuti obranil Jan Oblak, drugič pa je v 41. povsem osamljen z glavo zgrešil cilj. Malce bolj vroče je bilo tudi v osmi minuti, ko se je nepredvidljiva žoga po strelu Caina Attarda od Bijola odbila v kot.

Najmlajši strelec v zgodovini

Slovenija je odlično odprla drugi polčas in v 50. minuti podvojila prednost. Lovrić je po Bijolovi podaji s peto žogo preusmeril do Šporarja, ta je žogo sprejel na prsih potem pa jo z volejem poslal v mrežo za svoj peti reprezentančni zadetek. Svojega drugega na tekmi pa je v 60. minuti dosegel Iličić, ta je malce na desni strani kazenskega prostora sprejel žogo po novi Lovrićevi podaji in nato s 13 metrov z diagonalnim strelom ugnal Henryja Bonella.

V 65. minuti pa so nase spet opozorili domači, Slovenci so po kotu z leve strani pozabili na Kurta Shawa, ki je prišel do strela z glavo, a za malo zgrešil cilj. Zato pa je bil dve minuti pozneje natančnejši Benjamin Šeško, ki je z glavo unovčil novo Lovrićevo podajo, tokrat z leve strani. S tem je napadalec Salzburga pri 18 letih postal tudi najmlajši strelec v zgodovini slovenske vrste.

Pozneje se je igra umirila, je pa v 82. minuti izjemno priložnost zapravil Adam Gnezda Čerin, ko je povsem neoviran žogo poslal čez gol, tako kot malce pozneje še Jon Gorenc Stanković s strelom z glavo. V 88. je žogo mimo vrat poslal še Šeško, v sodniškem dodatku pa je prečko stresel Domen Črnigoj.

Odzivi po tekmi

Kot je po tekmi dejal Šporar, so danes pokazali, kako mora Slovenija izgledati. Ta zmaga je po njegovih besedah pomembna predvsem za samozavest. Dodal je še, da so zdaj v položaju, ko bodo v naslednjih teh tekmah iskali devet točk. "Pokazali smo, da kvaliteto imamo, zdaj moramo pokazati, da imamo tudi kontinuiteto," je poudaril Šporar.

"Če sem znal biti zelo kritičen, moram danes biti zelo zadovoljen in čestitam fantom," je po tekmi dejal Kek, ki je izpostavil, da so se danes izkazali tudi nekateri igralci, ki niso v prvem planu. Dodal je, da so, ko so dobili sigurnost in dali prvi gol, nekatere zadeve stekle. Posameznikov Kek ni želel izpostavljati, je pa dejal, da so v dnevih pred tekmo imeli nekaj problemo, zlasti s poškodbami. Je pa na novinarsko vprašanje glede Iličiča dejal, da je tako kot celotna ekipa danes odgovoril na najboljši možen način.

Žan Karničnik pa je povedal: "Boljšega debija si ne bi mogel želeti. Ekipa mi je pomagala, me spodbujala, na koncu pa šteje, da smo zasluženo zmagali."