»grozljiva moralna slika«

Turkizno-zelena koalicija možna le s Kurzem na čelu

S.R.
8. 10. 2021, 21.36
Posodobljeno: 8. 10. 2021, 21.42
Deli članek:

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes znova ponovil, da se ne bo umaknil. Koalicijski partnerji, stranka Zeleni, se medtem pogovarjajo z opozicijo.

Profimedia
Kutzu se maje kanclerski stolček.

Avstrijsko turkizno-zeleno koalicijo, ki je sestavljena iz Kurzeve Ljudske stranke (ÖVP) in stranke Zeleni, je v zadnjih dneh dodobra zamajala afera z uslugami in protiuslugami v svetu kupovanja medijske naklonjenosti, v središču katere se je znašla ÖVP. V opoziciji in tudi večjem delu javnosti je završalo, vrstili so se pozivi, naj kancler Kurz odstopi, na ulicah Dunaja pa je včeraj protestiralo več tisoč protestnikov. Kurz je danes ponovil, kar je dejal že včeraj, da odstopil ne bo in da bo naredil vse, da se zagotovi politična stabilnost. Dodal je sicer, da bo kot demokrat sprejel, če se v parlamentu oblikuje druga večina. Vse očitke odločno zanika, danes pa se je moral zagovarjati tudi zaradi SMS sporočil, ki so na površje priplavala v okviru preiskave in ki so v avstrijski javnosti sprožila ogorčenje. Priznal je, da so nekatera tudi njegova, a je dejal, da so bila zapisana v afektu, danes pa da bi jih oblikoval drugače.

Znano je, da bo za obstoj koalicije odločilno ravnanje Zelenih, ki so se sicer odločno zavzeli, da naj Kurz zapusti kanclerski položaj. Začeli so že tudi pogovore z opozicijo. Danes zvečer je spregovoril še predsednik stranke in podpredsednik vlade Werner Kogler. Glede spornih sporočil je dejal, da pričajo o »grozljivi moralni sliki« v stranki ÖVP, Kurz pa da ni več sposoben ostati na čelu vlade. Kogler se je danes od Kurza očitno distanciral. Kako se bo zadeva razpletla, bodo pokazali naslednji dnevi, a so v stranki ÖVP že včeraj jasno povedali, da je turkizno-zelena koalicija možna le s Kurzem na čelu.