Franci Matoz
STA
V državni Luki Koper se obetajo kadrovske menjave, pri katerih bo imel glavno besedo prav Franci Matoz.

Franci Matoz, dolgoletni odvetnik Janeza Janše, je po zamenjavi oblasti postal eden najvplivnejših mož v državi. Letos spomladi ga je vlada imenovala na čelo upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. V kvoti SDS sedi v nadzornih svetih Luke Koper in Slovenskih železnic (SŽ). A vrata do položajev v državi niso odprta le za Matoza, temveč tudi za nekatere njegove dolgoletne prijatelje.

Eden od teh je Iztok Jakomin, ki je med prvo Janševo vlado vodil Policijsko upravo Koper, spomladi 2008 pa je odstopil s položaja. Takrat so mu očitali tesno povezanost z lokalnimi pomembneži, med drugim z nekdanjim županom Kopra Borisom Popovičem in tedanjim predsednikom uprave Intereurope Andrejem Lovšinom. Oba je takrat v kazenskih in drugih postopkih zastopal Matoz. Jakomin se je branil, da so bili ti odnosi izključno prijateljski. Očitke, da bi sam komurkoli razkrival podatke iz policijskih preiskav, je označil za absurd. Po tem, ko ga je aprila istega leta zaslišalo tudi tožilstvo, je Jakomin novo službo našel v javnem podjetju Rižanski vodovod, ki je v večinski lasti Mestne občine Koper. Najprej kot tehnični direktor, nato pa kot vodja kontrolnega organa.

Toda 13 let pozneje si ga želi generalni direktor policije Anton Olaj ponovno na funkciji šefa koprskih policistov. Jakominu pri tlakovanju poti na čelo policijske uprave, ki združuje sedem policijskih postaj, pet postaj mejne policije in postajo pomorske policije, pomaga tudi ministrstvo za notranje zadeve. Celo tako, da se je odločilo spremeniti enega krovnih predpisov, ki urejajo delovanje policije.

Kadrovski pretresi na policiji

Ministrstvo akt, ki bo Iztoku Jakominu omogočil hitrejšo vrnitev v policijo in imenovanje na položaj, spreminja prav v času, ko na PU Koper iščejo novega direktorja.

Na ministrstvu, ki ga vodi Aleš Hojs, so nam namreč potrdili, da pripravljajo dopolnitve akta o notranji organizaciji, sistematizaciji, delovnih mestih in nazivih v policiji. Med zgolj dvema členoma, ki jih želijo spremeniti, je tudi 103. člen. Kaj je najpomembnejša sprememba? Da se bodo lahko po novem brez javnega natečaja v policiji ponovno zaposlili tisti nekdanji policisti, ki jim je delovno razmerje prenehalo s sporazumom.

Na ministrstvu so pojasnili, da je spremembo predlagal generalni direktor policije. »To bo omogočilo hitrejše dopolnjevanje delovnih mest v primerih, ko se za ponovno zaposlitev zanimajo kandidati, ki jim je delovno razmerje v policiji zaradi različnih razlogov sporazumno prenehalo, policija pa je zainteresirana za ponovno zaposlitev. Izvajanje javnih objav ali javnih natečajev v takšnih primerih ni primerno niti smiselno,« so dodali. Toda vse to gre na roko tudi Jakominu. Pri tem velja poudariti, da ministrstvo akt, ki bo Jakominu omogočil hitrejšo vrnitev v policijske vrste in imenovanje na položaj, spreminja prav v času, ko Olaj išče novega direktorja Policijske uprave Koper.

Kadrovski pretresi na koprski policiji trajajo že več mesecev. Marca letos je moral s položaja vodje sektorja kriminalistične policije po 12 letih oditi Dean Jurič. Premeščen je bil v upravo avtocestne policije, ki je bila ustanovljena v času aktualne vlade. Kot je medijem pojasnil zdaj že nekdanji direktor PU Koper Igor Ciperle, so odločitev o Juričevi premestitvi »sprejeli nadrejeni na vrhu«. Hkrati je vodstvo policije kot enega od pogojev za zasedbo njegovega prejšnjega delovnega mesta odpravilo obvezno znanje italijanskega jezika na dvojezičnem območju. 

Čeprav so v policiji poudarjali, da želijo ob ustanovitvi avtocestne policije okrepiti tudi nadzor na področju preiskovanja in zatiranje kriminalitete, je znano, da je bil Jurič v preteklosti večkrat tarča političnih napadov. Tudi od prvaka Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča, ki danes manjšinski Janševi koaliciji v parlamentu pomaga zagotavljati glasove. 

Od Luke do policije

A to je bil le uvod. Letos poleti je s položaja odšel še Igor Ciperle, ki je bil premeščen na policijsko akademijo v Tacnu. Zdaj funkcijo direktorja po Olajevem pooblastilu začasno opravlja Igor Jadrič. Po naših informacijah je policija objavila interni natečaj za direktorja PU Koper, na katerega se je prijavilo pet kandidatov. Med njimi tudi vodja službe generalnega direktorja Policije Boris Korasa in komandir postaje prometne policije Koper Janko Brezovnik. Izbran ni bil nihče, saj naj bi si – kot že omenjeno – Olaj na tem položaju želel Jakomina.

Ali in kdaj bo imenovan nov šef koprskih policistov, tako ni znano. Gre za nadaljevanje serije čistk v policiji. Pred dnevi je novega začasnega direktorja dobila policijska uprava v Ljubljani, kjer je Boštjana Glaviča na Janševo zahtevo zamenjal Janez Rupnik. Že pred tem sta nova direktorja dobili policijski upravi v Mariboru in Kranju. To sta postala Donald Rus in Melita Močnik. 

Toda dogajanje v Kopru je posebno tudi zaradi skupne zgodovine med Matozom in Jakominom. Matoz je Jakomina leta 2008 branil v postopku pred tožilstvom. Ko je Jakomin zapustil policijo, se je na Obali na glas ugibalo, ali se bo zaposlil pri Matozu. Že zdaj je jasno, da je dolgoletnemu Janševemu odvetniku, ki se ukvarja tudi z nepremičninskimi posli, v mandatu te vlade uspelo še okrepiti svoj vpliv na Obali. V prihodnjih mesecih bo imel kot predsednik nadzornega sveta Luke Koper glavno besedo pri imenovanju novih članov uprave. 

Čeprav naj bi se njuni odnosi s Popovičem v zadnjih letih ohladili, je Matoz ostal hišni odvetnik poslovneža Anteja Guberaca, lastnika gradbenega podjetja Grafist, ki je z Mestno občino Koper v zadnjem desetletju opravilo za več kot 10 milijonov evrov poslov. Matoz mu pomaga v spopadu z nekdanjim športnim direktorjem Boškom Županovićem za obvladovanje koprskega nogometnega kluba. Ko se je ministrstvo za notranje zadeve lani odločilo poiskati nove prostore za potrebe dela PU Koper in postaje pomorske policije, je edino ponudbo oddal Guberac, ki je ponudil prostore v koprski marini. Odločitve o tem, kam se bo preselil del koprskih policistov, na ministrstvu še niso sprejeli.