drugi blok nuklearke

Okoljevarstveniki vložili tožbo zaradi izdaje energetskega dovoljenja za NEK2

B.K./STA
8. 10. 2021, 15.44
Posodobljeno: 8. 10. 2021, 15.46
Deli članek:

Minister Vrtovec je prepričan, da gre za nagajanje, a organizacije trdijo, da je bilo energetsko dovoljenje izdano nezakonito.

Bobo
Nuklearna elektrarna Krško

Tri okoljevarstvene organizacije so po poročanju portala 24ur zaradi izdaje energetskega dovoljenja za drugi blok nuklearke v Krškem vložile tožbo proti ministrstvoma za infrastrukturo ter okolje in prostor. Vložitelji so društvo za sonaraven razvoj Focus, Center za pravno varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) ter Društvo Prihodnost, predstavništvo organizacije Greenpeace CEE v Sloveniji.

Dovoljenje izdano brez pravnih podlag

Organizacije ocenjujejo, da je energetsko dovoljenje, ki ga je infrastrukturno ministrstvo izdalo investitorju Gen energija, nezakonito, saj da nima ustreznih strateških in pravnih podlag.

"Odločitev je bila sprejeta nezakonito, ker se opira na pravne podlage, ki niso ustrezne, dolgoročna podnebna strategija kot strateška podlaga pa je bila celo sprejeta na nezakonit in protiustaven način," so zapisali v tožbi, ki so jo pridobili v uredništvu 24ur. Nevladne organizacije skupaj z energetskim dovoljenjem izpodbijajo del vsebine podnebne strategije.

Vrtovec vidno nezadovoljen

Vrtovec je bil na današnji novinarski konferenci ministrov stranke NSi v Ljubljani vidno nezadovoljen. Okoljevarstvene organizacije je obtožil, da nasprotujejo vsemu. "So proti nuklearki, proti termoelektrarni, proti vetrni energiji, proti sončni energiji ... električna energija pa ne zraste na drevesu," je dejal minister.

Poudaril je, da je nuklearna energija zelo čista in tista, ki so jo prepoznali kot ustrezen element za našo energetsko neodvisnost, na očitke o manjkajočih strateških in pravnih podlagah ni odgovoril.

Če bi bili samozadostni, nas rast cen energije ne bi prizadela

Se je pa ob tem minister navezal na aktualno rast cen energentov v svetu. Če bi že imeli drugi blok nuklearne elektrarne v Krškem, potem po Vrtovčevi oceni tovrstnih situacij vsaj v Sloveniji ne bi imeli, ker bi bili energetsko samozadostni.

Vrtovec je ob tem izpostavil, da je energetsko dovoljenje šele prvi korak, da pridemo do ustreznih postopkov za drugi blok nuklearke. "Mi ta dialog vodimo, tudi na evropski ravni. Kmalu bomo imeli tudi različna ministrska srečanja in želim, da čim prej pridemo do končne odločitve za drugi blok, kajti brez tega bomo odvisni izključno od uvoza, glede na to, da želimo leta 2033 dokončno uganiti Teš," je dodal.