Grozijo mu s smrtjo

Minister Koritnik: "Čaka nas resen pogovor, kako naprej"

G.G.
30. 9. 2021, 17.37
Posodobljeno: 30. 9. 2021, 17.47
Deli članek:

Po odločitvi ustavnega sodišča o zadržanju odloka o nujnosti pogoja v delu državne uprave je pred kamere stopil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Bobo
Minister za javno upravo Boštjan Koritni: "Čaka nas resen pogovor, kako naprej. Še naprej pa verjamem, da smo skupaj sposobni doseči raven precepljenosti, ki bo omogočila, da nepriljubljene ukrepe odpravimo in se vrnemo v bolj običajne tirnice vsakdana."

Koritnik je po odločitvi ustavnega sodišča dejal, da »obžaluje odločitev ustavnega sodišča«, a jo bo »absolutno spoštoval«. »Od jutri pogoj PC še ne bo veljal, ostaja pri pogoju PCT,« je povedal Koritnik, ki se v vsebino odločitve ne bo spuščal. Je pa omenil, da gre zgolj za začasno zadržanje in ne za razveljavitev. Ponavlja, da odlok vlade ni uvajal obveznega cepljenja. Namen je bil zagotoviti varnejše delovno okolje v »prostorih, za katere je vlada neposredno odgovorna«.

Družini pokojne 20-letnice je Koritnik izrazil iskreno sožalje.

Minister je ob tem spomnil, da se številke dnevno okuženih ne umirjajo, zato bo potrebno poiskati »trajne rešitve«. »Posameznik se cepi zaradi sebe in širše solidarnosti, ne zaradi Boštjana Koritnika ali Janeza Poklukarja. Če te kolektivne zavesti nimamo, ne bi pomagala niti zakon niti sprememba ustave,« meni Koritnik.

Iz več razlogov je obsodil sredine proteste. »Ker gre za nedopustno obnašanje in nasilništvo«. »Ker gre za izjemno nevarno početje«, ob čemer je omenil postopanje na ljubljanski obvoznici v času gneče. »Ker dogodki temeljijo na dokazih iz Facebooka in Googla, in nimajo nikakršne strokovne podstati. Gre za čisti populizem, ki je izredno nevaren za javno zdravje in ogabno poceni nabiranje političnih točk.« »Ker so bili napadeni novinarji, ki so zgolj opravljali svoje delo.«

Na koncu je dodal še »osebni vidik«. »Tudi sam imam družino in mladoletna otroka. Grožnje s smrtjo v zadnjih dneh težko preštejem na prste samo dveh rok,« so dramatične besede Koritnika, ki dodaja, da so danes grožnje začeli prejemati tudi njegovi najožji sodelavci. Grožnje dobivajo tudi kolegi iz stroke, a o tem se po njegovih besedah ne poroča. O grožnjah, ki jih dobivajo politiki in zdravstvena stroka smo sicer večkrat poročali.

Minister Koritnik je sklenil, da je Slovenija glede covida-19 trenutno v »nezavidljivem stanju«. Le skupaj bomo lahko premagali to težavo, razmišlja minister in zaključil, da je treba »situacijo preučiti iz vseh zornih kotov in zadeve umiriti in ne še dodatno prilivati olja na ogenj. Usesti se moramo skupaj s stroko in resno prediskutirati nadaljnje korake«.