Trojni umor v Gerečji vasi

Izvedenca različno o bolečinah umorjene partnerice Mojce

G.G./STA
30. 9. 2021, 16.05
Posodobljeno: 30. 9. 2021, 16.07
Deli članek:

V nadaljevanju sojenja Silvu Drevenšku, obtoženemu umora zunajzakonske partnerice Mojce in njenih staršev v Gerečji vasi, sta izvedenca patologije ocenjevala, kakšno bolečino je obdolženi povzročil žrtvam.

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
Obtožnica Drevenšku očita, da je na lansko božično popoldne na zahrbten način in iz koristoljubja najprej umoril zunajzakonsko partnerko, nato pa pred očmi svojega štiriletnega sina še taščo in tasta.

Medtem ko je patolog Peter Kadiš tožilko Tejo Kukovec Belšak kar nekoliko presenetil s prepričanjem, da obdolženčeva nekdanja partnerica in tast, pri katerih je opravil obdukcijo, zaradi adrenalinskega mehanizma ob večkratnih vbodih z nožem najverjetneje nista utrpela zelo hudih bolečin, pa izvedenka Tina Čakš Golec v primeru umorjene tašče meni povsem drugače.

Kot je povedala sodnemu senatu pod vodstvom sodnika Marjana Strelca, je bil vzrok njene smrti vbodna rana na hrbtni strani, skupaj pa je na truplu naštela kar 24 ran. Kljub temu se je tašči še uspelo priplaziti iz hiše in poklicati na pomoč sosede. Na vprašanje tožilke, ali je tašča ob tem čutila hude bolečine, je Čakš Golčeva odgovorila z absolutnim prepričanjem, da so te bile zelo hude in da jih je čutila pri vsakem vbodu posebej.

Tudi potem, ko jo je tožilka soočila s predhodnim mnenjem njenega kolega Kadiša, ki je menil, da če se je žrtev kljub hudim poškodbam še vedno lahko gibala, to kaže, da hujših bolečin najverjetneje ni čutila, je Čakš Golčeva vztrajala pri svojem mnenju. Tudi Kadiš je sicer dopustil možnost bolečin, saj se telo lahko pri vsakem človeku odzove različno.

V hudi psihični stiski

Na današnjem naroku je kot priča nastopil še Drevenškov nekdanji sodelavec in prijatelj, ki je povedal, da sta se zaradi epidemije in s tem povezane prepovedi gibanja med občinami z obdolženim zadnje mesece slišala zgolj po telefonu. Zaradi sprostitve ukrepov se je na božični dan odločil, da ga obišče.

Kot je povedal, sta se pogovarjala običajne stvari, tudi o sporu z družino nekdanje partnerke. Tega dne je pričakoval sina, ki naj bi pripel k njemu na obisk. Že nekaj časa je v telefonskih pogovorih opažal, da je Drevenšek v stiski, je dejal. Tudi ob njegovem obisku je bil po njegovem mnenju v hudi psihični krizi.

Priča se ni mogla izjasniti glede morebitnega prekomernega uživanja alkohola obdolženega, saj ga kar nekaj časa ni videl v živo, vendar ob njunem snidenju ob lanskem božiču, ki je trajalo kakšne pol ure, ni imel občutka, da bi bil vinjen.

Da je bil Drevenšek tudi po dejanju v treznem stanju, pa je zatrdila priča, ki je bila popoldne na obisku v hiši, kamor se je obdolženi zatekel po obračunu s trojico. Moški je povedal, da je Drevenška in nekdanjo partnerico že pred tem videl na dvorišču med novo hišo in hišo njenih staršev, kjer sta stala kakšne štiri metre narazen, in da pri tem ni opazil nič nenavadnega.

Pozno popoldne je Drevenšek prišel v hišo skupnih znancev, kjer je vzel plastenko polno vina in jo izpil na dušek, pred tem pa se mu je zdel povsem trezen. Zatem ga je lastnik domačije odpeljal na dvorišče.

Glavna obravnava se bo s pričanjem izvedenca psihiatrične stroke Mateja Kravosa nadaljevala v sredo, v nadaljevanju procesa pa bodo zaslišali še Drevenškovo mater.