Cepljenje edini izhod iz krize

Pahor bi debatiral s protestniki

G.G./STA
30. 9. 2021, 16.41
Posodobljeno: 30. 9. 2021, 16.53
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je poudaril, da so protesti sestavni del demokratične družbe, vendar so dolžni ostati nenasilni.

Svet24
Sredini protestniki so se zbrali na Trgu republike. Okoli 10.000 naj bi jih bilo.

"Če bodo protestniki menili, da bi bilo koristno, da se sestanemo, se tudi bomo," je ob robu današnjega obiska v Mariboru v zvezi s sredinimi protesti povedal Pahor. Poudaril je, da se je z nekaterimi predstavniki civilnih združenj, ki protestirajo proti ukrepom vlade za zajezitev širjenja koronavirusa, že sestal.

Po njegovi oceni se številne vlade, tudi slovenska, soočajo s protesti in napačnimi odločitvami pri vodenju epidemije. "A zaradi takšnih napak ne smemo zavreči vsega ukrepanja, saj to ogroža javno zdravstvo," je dejal Pahor.

Po Pahorjevi oceni problem, ki je nastal zaradi epidemije koronavirusa, od vlade zahteva, da "znotraj krize ne rešuje drugih zahtev, ki niso nujne". Od opozicije pa ta problem po njegovih besedah zahteva, da se občasno udeleži "kakšnih posvetov, kjer se iščejo rešitve".

Cepljenje po njegovem mnenju ostaja edini način za rešitev krize, ki je nastala zaradi epidemije. "Če so pri tem uspešne druge države, ni razloga, da ne bi bila tudi Slovenija," je menil Pahor.

Nasprotniki pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT) so se v sredo znova zbrali na ljubljanskem Trgu republike, shod pa nadaljevali po ljubljanskih ulicah, med drugim po Celovški proti ljubljanski obvoznici in jo za nekaj časa v delu zaprli. Nato so se vrnili v središče Ljubljane, kjer nekateri posamezni protestniki vztrajali še nekaj časa.