Okus svobode

FOTO: Zadnje minute razjarjenega bika, ki je padel ob hiši v bližini Polzele

G.G.
21. 9. 2021, 11.00
Posodobljeno: 12. 10. 2021, 20.34
Deli članek:

Svobodni dnevi bika s Šmartnega ob Paki so se iztekli v mlaki krvi.

T.V.
Bik je bil preveč nevaren za ljudi. Policisti so ga morali ustreliti.

»Kot da bi brizgala težka črna kri,« se glasi verz slavne pesmi Daneta Zajca in včeraj popoldne je v Založah v bližini Polzele res tekla kri. Toda ne metaforična kri »velikega črnega bika«, pač pa kri velikega rjavega bika. O klavrnem koncu tega rjovečega sodoprstega kopitarja smo poročali že včeraj, s Policijske uprave Celje pa so sporočili natančen kronološki potek gibanja svobodnega bika.

S kmetije na področju Šmartnega ob Paki je pobegnil že pred dnevi. Izkoristil je nepazljivost pri nalaganju na tovornjak in jo ucvrl na prostost. Lastnik ga je iskal, poslušal, če sliši njegov glas, a ga ni našel. Opazili pa so ga včeraj popoldan! V bližini križišča za Goro Oljko med Podvinom in Polzelo in nato v središču Polzele. Videli so ga, kako je divjal pred Tuševo trgovino, lovili so ga tako lastnik kot policisti.

T.V.
Na koncu se je zatekel na dvorišče stanovanjske hiše.

Bik je verjetno čutil, da ga stiskajo v kot, da se izteka njegov čas, da »sonce na vzhodu brusi bleščečo mesarsko sekiro«. Toda ni se še vdal. Zagnal se je v moškega, ki ga je oviral, in stekel proti kmetiji na območju Založ. Besen kot je bil je v hlevu napadel lastnika, ki se je uspel izmakniti. V naslednji potezi je stekel na dvorišče bližnje hiše, kjer pa so ga v zasedi pričakali policisti in ga ustrelili.

Policija poroča, da bik ni poškodoval nikogar, lahko pa je prišlo do »kakšne posamezne poškodbe«, ko so se umikali pred njegovimi rogovi. Bik je nekaj škode povzročil tudi na ograjah in objektih.

T.V.
Podivjano žival so ustrelili policisti.