Kultura

Slovenski kandidat za oskarja je Sanremo

M. V.
21. 9. 2021, 08.48
Posodobljeno: 21. 9. 2021, 08.53
Deli članek:

Strokovna komisija za kandidaturo za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2022, predlaga celovečerni igrani film režiserja Miroslava Mandića.

Silvia Zeitlinger
Sanremo

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali režiserka Urša Menart, animator in režiser Leon Vidmar, direktor fotografije Simon Gosnik, producentka Dunja Klemenc, producent Tomi Matič, montažer Lukas Miheljak, igralec Urban Kuntarič in publicistka ter urednica revije KINO! Maja Krajnc, se je odločila, da v tekmo za uvrstitev med nominirance za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2022 pošlje celovečerni igrani film Sanremo v režiji Miroslava Mandića.

Utemeljitev: »Sanremo pripoveduje z mehkimi podobami, ki zarisujejo vsakdan dementnega, a zelo živega protagonista. Kakor demenca prehaja med otroškostjo in starostjo, tako film v prepletu hudomušnih, igrivih trenutkov z ganljivimi in bolečimi epizodami življenja v domu za ostarele, skozi premišljeno dramaturgijo razgrinja Brunov (prepričljivo ga odigra Sandi Pavlin), mestoma pravljični, svet, ki ga na jesen presvetli njegova fatalka Duša (Silva Čušin). Z dolgimi kadri in izbrano zvočno kuliso, ki venomer odzvanja Brunov nemir, s subtilno, pa vendar zelo precizno in suvereno montažo film ustvari pretanjeno atmosfero. Poetični premislek naslovi starost ter tegobe in bolezni, ki jih priletnost prinese, s spoštovanjem, potrpežljivostjo, občutljivostjo in toplino.«

SFC
Glavnega protagonista prepričljivo odigra Sandi Pavlin.

Kandidatura filma Sanremo za slovenskega predstavnika za nagrado oskar, ki je bil sicer edini prijavljeni kandidat, ni bila avtomatična odločitev, temveč je komisija o njem razpravljala, prepoznala njegovo primernost ter potrdila kandidaturo. Letošnji upad predlaganih kandidatov za slovenskega predstavnika je predvsem posledica epidemije Covid-19 ter posledično prilagojene distribucijske poti filmov v kinematografih, zaradi česar mnogi filmi niso izpolnjevali pogojev za kandidaturo.