Postavil pogoje

Janša prejel odgovor: Kakršno koli sodelovanje »ne pride v poštev«

S.R./STA
30. 8. 2021, 17.53
Posodobljeno: 30. 8. 2021, 18.14
Deli članek:

Slovenski premier je s pogoji dregnil v opozicijsko gnezdo, a si je opozicija enotna, sodelovanje s SDS ni mogoče.

STA
Janez Janša je postavil pogoje za sodelovanje, a najprej potrebuje zaveznike.

To je »nekako tako, kot da bi največji pretepač in zdrahar v razredu postavil pogoje, kdo lahko z njim sedi v klopi, se ga pa vsi izogibajo,« je bil glede pogojev za sodelovanje v prihodnji koaliciji, ki jih je konec tedna predstavil slovenski premier Janez Janša, danes slikovit prvah stranke LMŠ Marjan Šarec. V LMŠ so sicer zapisali, da je aktualna vlada nelegitimna, zato se je treba pogovarjati o »vrnitvi v normalnost po volitvah ter odpravi vseh škodljivih potez te vlade, vključno z razrešitvijo vseh politično nastavljenih, nesposobnih kadrov.« Tekom dneva so se oglasili tudi drugi iz opozicijskih vrst, ki sodelovanje s SDS pričakovano zavračajo.

Fajonova cilja na levosredinsko vlado

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je povedala, da si v stranki želijo predvsem dialoga, zato ne morejo pristati na delovanje Janše, ki je po njenih besedah avtoritarno. »Strinjam se, da moramo delati za skupno dobro, žal pa predsednik vlade do tega trenutka s svojim ravnanjem ne dela tako,« je povedala Fajonova. Napovedala je, da bo na seji predsedstva stranke predlagala izhodišče za partnersko sodelovanje in krepitev opozicije. Fajonova si namreč želi, da bo po volitvah v državni zbor državo vodila levosredinska vlada. To bo tudi njen predlog na sestanku voditeljev opozicije v sredo, v želji, da dogovor čim prej podpišejo.

Fajonova je odgovorila tudi na vprašanje, ali v SD še vedno ne izključujejo sodelovanja z NSi. Po njenih besedah se pogovarjajo zgolj s strankami zdajšnje opozicije. »Vsakršno sodelovanje z vladajočo SDS in strankami, ki so trenutno v vladi in podpirajo škodljiva ravnanja te vlade in Janeza Janše, ne pride v poštev,« je še povedala Fajonova.

Pod nobenim pogojem

Da koalicijsko sodelovanje z Janezom Janšo in SDS ne pride v poštev pod nobenim pogojem, so zatrdili tudi v Levici. »Škoda, ki jo Sloveniji in njenim prebivalce dela SDS, je neizmerna: šteje se v življenjih, izgubljenih zaradi nesposobnega upravljanja z epidemijo, privatizacijo javnega zdravstva, stotinah milijonov vrženih v orožje in strankarske projekte SDS ter v uničevanju osnovnih demokratičnih standardov,« so sporočili.

Janševo potezo so označili za poceni provokacijo ter poudarili, da se raje ukvarjajo s tem, kako po naslednjih volitvah sestaviti vlado, ki bo odgovorila na socialne, razvojne in okoljske probleme te države.

Kot razumejo, pogoji niso bili namenjeni njim

V stranki SAB pa so po besedah generalnega sekretarja Jerneja Pavliča razumeli, da so pogoji Janše namenjeni strankam, s katerimi SDS sodeluje v koaliciji in s katerimi bo sodelovala v prihodnje. Pavlič je zatrdil, da stranke SAB med temi strankami ne bo. »Osem let smo parlamentarna stranka in v osmih letih se niti enkrat nismo pogovarjali za koalicijsko sodelovanje s SDS,« je dejal Pavlič.

V SAB si po Pavličevih besedah želijo še močnejše opozicije. Zdi se jim pomembno, da ljudem pokažejo alternativo, ki bo temeljila na vsebini, ne pa na nasprotovanju Janši. Čez poletje so delali v tej smeri, načrtujejo pa tudi programski kongres. Na njem bodo, kot je povedal Pavlič, praktično pokazali, katere so vsebinske točke, na katerih bo treba delati v prihodnji vladi.

V NSi se počutijo sredinsko

V NSi pa glede prihodnjega sodelovanja v koalicijah poudarjajo, da predstavljajo sredino slovenskega političnega prostora. Zato je njihov cilj, da k sodelovanju pritegnejo vse politične stranke, s katerimi si delijo vizijo razvoja Slovenije, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so še dodali, v stranki že pripravljajo vizijo Slovenije kot ene najrazvitejših držav EU - gospodarsko močne, digitalne in zelene. »Vlada, ki bi jo vodila NSi, bi tako ponudila možnost, da v slovensko politiko vnesemo več zmernosti, dialoga in preseganja razlik. Ključni cilj takšne vlade pa bi bila realizacija vizije 'za Slovenijo prihodnosti',« so še zapisali.

Jelinčič ne vidi pogojev, temveč načelne usmeritve

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa ocenjuje, da pri Janševih pogojih za sodelovanje v vladni koaliciji pravzaprav ne gre za pogoje, pač pa načelne usmeritve in sprejemanje stališč stranke. V SNS med drugim podpirajo tudi obsodbo vseh totalitarnih režimov, kar je bil eden od Janševih pogojev za sodelovanje.

»SNS je vedno bila in je usmerjena in zavezana dobrobiti slovenskega naroda in domovine, zato bomo spoštovali te smernice in v ospredje postavili ravno dobrobit Slovencev in Slovenije,« so sporočili iz SNS.