Stanje se slabša

Proračun bo sredstva zagotavljal za te skupine. Poklukar napovedal uvedbo ukrepov

J.P.
20. 8. 2021, 13.17
Posodobljeno: 20. 8. 2021, 18.38
Deli članek:

Kaj nas čaka v jeseni? Ponovno bomo šli čez težko obdobje.

STA
Janez Poklukar

Vlada je danes izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom sars-cov-2, je na današnji tiskovni konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. S spremembami in dopolnitvami so določene dejavnosti, za katere sredstva krije državni proračun. To so med drugim zaposleni v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, dejavnosti vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko dejavnostjo.

V strategijo je bilo dodano tudi, da cepljenim osebam ob rizičnem stiku, ne bo treba v karanteno, in sicer v obdobju devet mesecev po polnem cepljenju.

Uredba določa tudi, da se sredstva za samotestiranje za učence tretje triade ter dijake zagotovi iz državnega proračuna. Učenci in dijaki naj bi se samotestirali doma, za zaposlene bo lokacijo določil delodajalec. Prebolevnikom in cepljenim se ne bo treba samotestirati, je pojasnil Poklukar.

Vlada je nadalje v nacionalno strategijo vnesla tretji odmerek, in sicer najprej za osebe z oslabljenim imunskim sistemom, tem bodo sledile najbolj ranljive skupine, kot so stanovalci domov za starejše občane, zaposleni v zdravstvu, v socialnem varstvu, šolstvu in starejši od 60 let. Ob tem je dejal, da je cepiva v Sloveniji dovolj.

Četrti val

Decembra bosta minili dve leti od začetka boja z novim koronavirusom.

Stanje v bolnišnicah se slabša, projekcije za jesen Poklukarja navdajajo s skrbjo. V ponedeljek se bosta odprla dva nova covid-19 oddelka v Kliniki Golnik in Splošni bolnišnici Celje.

V vzgoji in izobraževanju hitri antigenski testi za namene presejanja veljajo cel teden, sicer pa le 48 ur.

Kaj pa domovi za starejše občane? V petih beležijo okužbe med stanovalci, je povedal, a ne gre za hujše poteke bolezni, ker so stanovalci dobro precepljeni.

Četrti val bo močan, situacija pa bo veliko bolj resna, kot si upamo priznati, je še opozoril minister za zdravje. Zaradi kužnosti različice delta bo praktično vsak državljan prišel v stik z virusom. Vsi tisti, ki niso cepljeni ali prebolevniki, bodo podvrženi tveganju, da bolezen prebolijo s težjimi zapletom, ali pa bo zanje celo usodna.

Projekcije za jesen nadalje kažejo, da se bodo intenzivni oddelki zapolnili do maksimalnih zmogljivosti. In kot je napovedal Poklukar, bodo zaradi zdravstva prisiljeni uvajati "nepriljubljene ukrepe".

Verjetno bo ta jesen najbolj naporen del epidemije, je še dejal za konec.