vesolje

Japonska bo na Marsu prehitela Kitajsko in ZDA

B.K.
20. 8. 2021, 12.51
Posodobljeno: 20. 8. 2021, 13.06
Deli članek:

Vzorce prsti naj bi na Zemljo prinesli že konec desetletja.

Profimedia
Model Marsove lune Fobos.

Japonska vesoljska agencija načrtuje, da bo prst iz območja Marsa na Zemljo prinesla pred ameriško in kitajsko misijo, ki že delujeta na rdečem planetu. Japonska bi sicer za razliko od rivalk raje vzorčila Marsovo luno Fobos.

Japonska aerovesoljska raziskovalna gencija Jaxa naj bi sondo na Mars poslala leta 2024. Sonda bo nato pristala na Fobu in z njegove površine spraskala približno 10 gramov prsti. Do leta 2029 naj bi se vrnila nazaj na Zemljo.

S hitrim povratkom bi Japonska vzorce Marsove lune na Zemljo prinesla preden bi se z Marsa vrnili sondi Amerike in Kitajske. Ameriška vesoljska agencija Nasa trenutno na Marsu operira z roverjem Vztrajnost (Perserverance), ki se bo na Zemljo vrnil leta 2031 z 31 vzorci prsti, Kitajsko plovilo pa je na površju marsa pristalo letošnjega maja, vrnilo pa se bo leta 2030.

Znanstveniki Jaxe menijo, da je Fobos primernejši za analizo površja Marsa od planeta samega. Razlog za to je, da je Fobos najbrž prekrit s prahom iz površja Marsa. Tega vse do lune nesejo močni vetrovi, ki jih ne ustavi atmosfera. Tako naj bi japonski znanstveniki iz zgolj nekaj gramov prsti lahko prišli do boljših zaključkov o celotnem planetu, kot če bi analizirali mnogo večji vzorec a iz samo enega področja na Marsu.

Jaxa sicer že ima nekaj izkušenj z zbiranjem nezemeljskega prahu. Decembra lani se je na Zemljo vrnila sonda Hayabusa2, ki je s sabo prinesla vzorec dobrih 5 gramov prsti z asteroida Ryugu, ki je od Zemlje oddaljen več kot 300 milijonov kilometrov. To je bil prvi uspešen poskus na Zemljo prinesti vzorec z asteroida.