Zadeva Trenta

Janša zahteva izločitev vrhovne sodnice in Florjančiča

J.P./STA
20. 8. 2021, 10.55
Posodobljeno: 20. 8. 2021, 10.56
Deli članek:

čaka odločitev vrhovnega sodišča o krajevni pristojnosti ljubljanskega okrožnega sodišča

Reuters
Premier Janez Janša

Premier Janez Janša je najprej zahteval izločitev članov zunajobravnavnega senata, ki mora odločiti o ugovoru na obtožnico v zadevi Trenta. Janševa obramba zdaj izpodbija krajevno pristojnost sodišča, saj ne želi, da bi Janši sodili v Ljubljani.

O tem bodo odločali vrhovni sodniki. A je tudi v tem postopku Janša zahteval izločitev ene od vrhovnih sodnic in predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča. Kot so za Dnevnik pojasnili na vrhovnem sodišču, obramba obema očita sum glede (ne)pristranskosti.

O morebitni izločitvi predsednika vrhovnega sodišča mora biti odločeno na občni seji vrhovnih sodnikov. Predvidoma naj bi jo lahko sklicali prihodnji mesec, piše Dnevnik.

Tožilstvo je sicer obtožnico, ki torej zaradi vloženih ugovorov obrambe še ni pravnomočna, vložilo oktobra lani, nanaša pa se na domnevno sporne posle z zemljišči v Trenti. Janši očitajo zlorabo položaja ali pravic. Med obdolženimi sta tudi nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar.