Marijino vnebovzetje

FOTO: Tako je bilo na praznični pridigi na Brezju

G.G./STA
15. 8. 2021, 12.14
Posodobljeno: 15. 8. 2021, 12.49
Deli članek:

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore se je v praznični pridigi ob velikem šmarnu zavzel za odprtost, sprejemanje in medsebojno spoštovanje. Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je v luči epidemije poudaril, da se bomo morali naučiti, kaj pomeni znati stopiti skupaj. Koprski nadškof Jurij Bizjak pa je izpostavil veličino ponižnosti.

Bobo
Po oceni vodje Romarskega urada Brezje Andreje Eržen Firšt se je zbralo več sto ljudi. Kot je pojasnila, so ljudje resno vzeli opozorila in rajši ne prihajajo v večjo množico.
Danes na Brezjah od 8. do 14. ure poteka tudi cepljenje proti covidu-19, za katerega skrbi mobilna cepilna enota Kočevje, ki ga je angažiral Nacionalni inštitut za javno zdravje. Do 12. ure so cepili nekaj več kot 20 ljudi. K cepljenju pa je po osrednji maši povabil in spodbudil tudi Zore.

V pridigi je Zore izpostavil prispodobo zmaja, ki je vse svoje moči usmeril v delovanje zoper Kristusovo Cerkev v njenih začetkih in skozi vsa obdobja njene zgodovine. "Tudi v našem času Cerkvi ni prizaneseno z nasprotovanjem in s poskusi, da bi ji iztrgali vse, čemur po svojem delovanju daje življenje na tem svetu," je dejal in pojasnil, da je zmaj danes drugačen. Prilagodil je način svojega pojavljanja: "Prikazuje se nam v zelo različnih barvah in nas s svojo pisanostjo skuša prepričati, da je dobrohoten. Rad bi bil videti neškodljiv, da bi ga spustili v svojo bližino. Spremenil je tudi način svojega delovanja. Nekdaj je uničeval, mučil, pošiljal v pregnanstvo, moril. Njegovo delovanje je bilo vidno, brez težav ga je bilo moč prepoznati".

Danes zmaj uporablja drugačno taktiko. Hoče se polastiti človekove notranjosti, ugrabiti njegovo dušo, ga izprazniti vseh vrednot. "Močno si prizadeva, da bi mu vsilil določen način mišljenja, da bi ga prepričal v zveličavnost določenih pojmov, tako da vse tisto, kar ni skladno z zmajevim načinom delovanja, označi za zaostalost, za nestrpnost, za sovražni govor," je dejal Zore.

Kot je poudaril, v tem trenutku v našem narodu, še zlasti med najbolj odgovornimi za naše skupne zadeve, potrebujemo odprtost, sprejemanje in veliko medsebojno spoštovanje. "Vsak posameznik, vsaka skupina in vsaka skupnost je ob srečanju z drugačnostjo postavljena pred izbiro: ali bo drugačnost videla kot grožnjo zase in jo skušala uničiti, ali pa bo drugačnost videla kot povabilo k dialogu in kot priložnost za dopolnjevanje, iz katerega lahko nastane nekaj dobrega, nekaj boljšega in takšna drža privede do srečanja," je dejal.

Bobo
Največji Marijin praznik že drugo leto zapored poteka ob opozorilih zaradi epidemioloških razmer.

Kultura srečevanja

Življenje nas vedno znova postavlja pred izbiro, ali izbrati pot, ki vodi v srečanje, pot k drugim, ali pa pot, kjer v ospredje postavljam sebe in svoje interese, kar pa rojeva tekmovalnost, izključevanje in oddaljevanje med nami, pa je v pridigi na Ptujski gori dejal mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Bobo
Dvoje v enem dnevu, sveta maša in še cepljenje proti covidu-19.

Kot je spomnil, papež Frančišek zelo poudarja vlogo kulture srečevanja in prizadevanja za skupno dobro. "Kultura srečevanja lahko prispeva h graditvi sveta, ki bo bolj pravičen in spravljen sam v sebi, kjer bo vsak sprejet in spoštovan," je dejal nadškof.

Dotaknil se je tudi aktualnih razmer v luči epidemije covida-19 in poudaril, da se bomo "morali naučiti, kaj pomeni znati stopiti skupaj". Prisluhniti je treba strokovnjakom in "ne tistim, ki sejejo nezaupanje in ob vsem iščejo le politične točke".

Priznal je, da je tudi sam imel na začetku pomisleke glede cepljenja. "A na koncu človek ugotovi, da je varovanje javnega zdravja najodličnejši način izkazovanja ljubezni do bližnjega," je povedal Cvikl.

Bobo
Verniki so poslušali nadškofa Zoreta.

Veličina ponižnosti

Koprski škof Jurij Bizjak pa je na praznik Marijinega vnebovzetja v pridigi na Sveti gori izpostavil veličino ponižnosti.

"Slavimo vnebovzetje Device Marije in se veselimo njenega poveličanja, zahvaljujemo se Devici Mariji Vnebovzeti za številne milosti, ki jih prejemamo po njeni materinski priprošnji. Posnemamo zgled njenega življenja in se zaupno zatekamo pod njeno trajno varstvo, občudujemo njene presežne kreposti in hrepenimo po uresničenju njenih božanskih vrlin ter po pridobivanju njenega duhovnega bogastva, v katerem je na prvem mestu seveda njena predanost in njena ponižnost," je svojo pridigo na Sveti Gori začel koprski škof. Brez ponižnosti namreč po njegovih besedah ni mogoče ugajati Gospodu. Ponižni priznava, "da je vse, kar ima, prejel od Gospoda, in se ne ponaša, kakor da bi ne bil prejel", je dejal škof in posvaril pred napuhom, ki je začetek greha.

Kot je dejal, je potrebna vaja. Priložnosti ne manjka nikomur, vsak dan se ponujajo. Po njegovih besedah je potreben pogum, ki ga oznanja apostol Pavel in se ujema z vsebino današnjega slavja. "O Gospod, razsvetli nam razum, da bomo spoznali lepoto in veličino ponižnosti. Ponižnosti, ki je vredna kraljevskega dostojanstva," je svojo pridigo sklenil škof Bizjak.

Bobo
Na Brezje je odšel tudi obrambni minister Matej Tonin.

Bobo
Verniki med pridigo nadškofa Zoreta.

Bobo
Na osrednji maši na Brezju je vernike nagovoril ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Pozval jih je tudi k cepljenju.

Bobo
Zaščita pred žgočim soncem.